ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι για τις αποτυχημένες προσπάθειες ενός παχύσαρκου να αδυνατίσει μπορεί να φταίνε οι άλλοι, και μάλιστα οι ίδιοι οι επαγγελματίες υγείας που τον κουράρουν; Μία συγκεντρωτική μελέτη φέρνει στο φως τα λάθη και τις παραλείψεις των ειδικών στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Η παχυσαρκία αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο που αποκτά διαστάσεις σχεδόν επιδημίας, σύμφωνα με τον Παγόσμιο Οργανισμό Υγείας. Καθώς πλέον έχει αναγνωριστεί ως νόσος, οι ειδικοί αναζητούν συνεχώς λύσεις για την καταπολέμησή της, δεδομένου ότι σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα υγείας και αύξηση κινδύνου θνησιμότητας.

Έτσι, νέα φάρμακα αναπτύσσονται, έρευνες γίνονται συνεχώς, δίαιτες και χειρουργικές μέθοδοι ρίχνονται στη μάχη, ενώ οι επαγγελματίες, είτε είναι γιατροί, είτε διαιτολόγοι, είτε ψυχολόγοι, εξειδικεύονται στην αντιμετώπισή της. Παρ’ όλα αυτά, η παχυσαρκία δύσκολα νικιέται. Μάλιστα, τα στοιχεία προβλέπουν ότι μέχρι το 2025, ένας στους 4 ενήλικες Ευρωπαίους θα είναι παχύσαρκος.

Μια συγκεντρωτική μελέτη για την παχυσαρκία
Με βάση όλα αυτά τα ανησυχητικά δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Διαιτολόγων αποφάσισαν να συγκεντρώσουν τις τελευταίες έρευνες και τα επιστημονικά δεδομένα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και να προσφέρουν στους επαγγελματίες υγείας έναν πλήρη οδηγό διαχείρισης.

Αντιμετώπιση παχυσαρκίας

Το πρώτο κομμάτι των εργασιών αφορούσε την εύρεση της πιο αποτελεσματικής σε βάθος χρόνου δίαιτας, η οποία φάνηκε ότι είναι η κετογονική χαμηλών θερμίδων. Το δεύτερο κομμάτι όμως ήταν περισσότερο «ενδοσκοπικό» και αφορούσε τα σφάλματα που γίνονται από τους ίδιους τους ειδικούς στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Οι παραλείψεις οδηγούν στη σωστή αντιμετώπιση
Αν αναρωτιέστε γιατί κάτι τέτοιο είναι σημαντικό, θα σας δώσουμε μερικούς λόγους:

Επειδή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται τόσο συστηματικά τα λάθη των επαγγελματιών και όχι των ασθενών – η παχυσαρκία φέρει συχνά το στίγμα ότι ο ασθενής είναι αμελής ή ασυνεπής.
Επειδή είναι σημαντικό να τα γνωρίζουμε ως ασθενείς για να διεκδικήσουμε τη σωστή αντιμετώπιση.
Επειδή κάτι τέτοιο θα συμβάλλει με βεβαιότητα στην πληρέστερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ποια είναι λοιπόν αυτά τα λάθη;

1. Οι διαιτολόγοι δεν είναι εξειδικευμένοι
Η παχυσαρκία δεν αντιμετωπίζεται με απλές, σύντομες ή μαζικές δίαιτες. Χρειάζεται εξειδικευμένη, ιατρική παρακολούθηση. Μιλάμε για μια ιατρική διατροφική θεραπεία ουσιαστικά και όχι για απλή δίαιτα που θα έκανε κάποιος για να χάσει 2-5 κιλά.

Οι ασθενείς με υπερβολικό βάρος πρέπει πάντα να κουράρονται από εκπαιδευμένους διαιτολόγους που αποτελούν μέρος μιας διεπιστημονικής ομάδας. Στόχος τους πρέπει να είναι η βελτίωση της υγείας εκτός από τις αλλαγές στο βάρος.

2. Οι γιατροί δεν έχουν χρόνο για μια προσεκτική εξέταση
Κάθε ιατρική επίσκεψη περιορίζεται σε λίγα λεπτά και ο γιατρός βλέπει τον ασθενή με το ρολόι στο χέρι, καθώς το πρόγραμμά του είναι βεβαρυμένο. Τα λίγα λεπτά όμως δεν επαρκούν για να γνωρίσουν τον ασθενή σε βάθος.

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΟΡΕΞΙΑ;
Ο γιατρός που θα δώσει οδηγίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πρέπει να γνωρίζει όλες τις συνήθειες, τις προσωπικές αξίες, τα γούστα, τα χόμπι, τις προτιμήσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες του άλλου, όχι μόνο τις διατροφικές του συνήθειες.

Μόνο αντλώντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το προφίλ του ασθενούς μπορούν να προκύψουν οι κατάλληλοι θεραπευτικοί στόχοι και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα.

3. Χρειάζονται περισσότερες και πιο ακριβείς μετρήσεις, εκτός από τον ΔΜΣ
Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν στη συγκεκριμένη ανασκόπηση εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον Δείκτη Μάζας Σώματος ως μέτρηση αναφοράς. Αν και χρησιμοποιείται ευρέως, δεν είναι ένα ακριβές εργαλείο για τον εντοπισμό των επιπλοκών από το υπερβολικό λίπος, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Αντιμετώπιση παχυσαρκίας

Μάλιστα, οι ειδικοί τόνισαν ότι η μέτρηση του ΔΜΣ πρέπει να συμπληρωθεί και με άλλες παραμέτρους. «Ίσως είναι μια παρωχημένη μέτρηση, επειδή η σημασία της επικεντρώνεται στο βάρος και έχει παρατηρηθεί ότι δεν είναι αυτός ο παράγοντας, αλλά μάλλον η σύνθεση και η λειτουργικότητα του σώματος που θα πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία στη διάγνωση και τη διαχείριση της παχυσαρκίας», ανέφεραν.

Οι καταλληλότερες μετρήσεις θα ήταν αυτές της σύστασης του σώματος, χρησιμοποιώντας βιοηλεκτρική σύνθετη αντίσταση, η οποία επιτρέπει τη διαφοροποίηση του λίπους, της μυϊκής μάζας, του σπλαχνικού λίπους, του νερού κ.λπ. Άλλες σημαντικές μετρήσεις περιλαμβάνουν το διατροφικό υπερηχογράφημα, την ανάλυση βάδισης, τη χρονομετρημένη δοκιμή up-and-go κ.ά.

4. Οι ασθενείς στιγματίζονται
Το έγγραφο τονίζει επίσης τη σημασία της «μεροληψίας βάρους» στη διαχείριση των ασθενών με παχυσαρκία. Αυτή η προκατάληψη αναφέρεται στις αρνητικές στάσεις και πεποιθήσεις των επαγγελματιών σχετικά με το υπερβολικό βάρος και τους ανθρώπους που ζουν με παχυσαρκία.

Η ανασκόπηση δείχνει ότι μια τέτοια προκατάληψη μπορεί να επηρεάσει την παρεχόμενη ιατρική περίθαλψη και την ποιότητά της. Για να εξαλειφθεί ο αντίκτυπος αυτής της προκατάληψης, απαιτείται εστίαση όχι μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των ασθενών.

5. Απουσιάζει η πλήρης εξατομίκευση
Όσο κι αν μιλάμε για την ανάγκη της εξατομίκευσης σε όλα τα προβλήματα της υγείας, στην πραγματικότητα η εξατομίκευση απουσιάζει. Όσον αφορά την παχυσαρκία, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κινητήριες δυνάμεις για την απώλεια βάρους ξεχωριστά για τον καθένα, κατά πόσον όμως οι γιατροί στέκονται σε αυτούς ή τους αναζητούν;

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι ανάλογα με το επίπεδο της παχυσαρκίας, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν καν να κατέβουν τις σκάλες για να βγουν από το σπίτι», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Για να προσεγγίσει όμως ένας γιατρός τον ασθενή του αποτελεσματικά και εξατομικευμένα, πρέπει να γνωρίζει όλες τις παραπάνω πληροφορίες. Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει; Τι του αρέσει και θα αποτελούσε κίνητρο γι’ αυτόν;

www.ow.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr