Φτιάξε το δικό σου μείγμα απο βότανα και πορτοκάλι για γερή πέψη (και πως να φτιάξετε το δικό σας βάμμα).

Φτιάξε το δικό σου μείγμα απο βότανα και πορτοκάλι για γερή πέψη (και πως να φτιάξετε το δικό σας βάμμα).

ΜΙΓΜΑ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΦΛΟΥΔΑΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΓΙΑ ΠΕΠΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Δείτε τη σειρά εδώ.

Κάθε ένα από τα συστατικά σε αυτό το μείγμα περιλαμβάνεται για έναν συγκεκριμένο λόγο:

Φλούδες πορτοκαλιού ( Citrus x sinensis ): Μεγάλο μέρος της μαγείας των φλούδων πορτοκαλιού προέρχεται από τη γεύση τους. Όταν δοκιμάζετε κάτι πικρό, στέλνει ένα σήμα στο σώμα σας για να ξεκινήσει η πεπτική διαδικασία. Η πικρή γεύση πυροδοτεί την απελευθέρωση του σάλιου και δίνει σήμα στο στομάχι, το συκώτι και άλλα πεπτικά όργανα να προετοιμάσουν το σώμα για φαγητό.

Σπόροι μάραθου ( Foeniculum vulgare ): Ο μαραθόσπορος είναι ένα πολύ γνωστό πεπτικό βοήθημα λόγω των ανθρακούχων και σπασμολυτικών ιδιοτήτων του. Ο μάραθος βοηθά στη μετακίνηση των αερίων προς τα κάτω και έξω από το πεπτικό σύστημα, βελτιώνει την πεπτική λειτουργία και επίσης βοηθά στην τόνωση της όρεξης. Ο μάραθος βοηθά επίσης στην εξουδετέρωση των περιττών οξέων στο στομάχι.

Γεντιανή ρίζα ( Gentiana lutea ) – Η γεντιανή είναι ένα αναμφισβήτητα πικρό βότανο! Το Gentian έχει μακρά ιστορία χρήσης στην κινεζική ιατρική για την υποστήριξη του ήπατος και της χοληδόχου κύστης. Οι βοτανολόγοι συχνά στρέφονται στη γεντιανή για να απαλύνουν την καούρα και τη ναυτία και να βοηθήσουν το σώμα να αφομοιώσει καλύτερα τα λίπη. 

Ρίζα πικραλίδας ( Taraxacum officinale ): Η πικραλίδα είναι ένα κορυφαίο πικρό βότανο που βοηθά στην τόνωση της όρεξης και στην ενεργοποίηση της πέψης. Ως χολερετική, η ρίζα της πικραλίδας αυξάνει την ποσότητα της χολής που παράγεται από το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη, η οποία βοηθά στην πέψη των λιπών. Μπορείτε να αγοράσετε αποξηραμένη ρίζα πικραλίδας  ή ίσως μπορείτε να αναζητήσετε τη δική σας τροφή ακριβώς έξω από την πόρτα σας!

Μίγμα χωνευτικού βάμματος φλούδας πορτοκαλιού
Συνιστούμε να κάνετε βάμα σε κάθε βότανο ξεχωριστά ( δείτε πώς ), και στη συνέχεια να συνδυάσετε τα τελικά βάμματα για να φτιάξετε ένα καλά διαμορφωμένο μείγμα.

Το βάμμα των βοτάνων μεμονωμένα είναι χρήσιμο για μερικούς λόγους:

Πρώτα απ ‘όλα, διαφορετικά βότανα μπορεί να απαιτούν διαφορετική ρύση και διαδικασίες βάμματος—ειδικά αν έχετε μερικά βότανα φρέσκα και άλλα αποξηραμένα. Δεύτερον, τα βάμματα που παρασκευάζονται με μεμονωμένα βότανα, που ονομάζονται «απλά», θα είναι πιο εύκολο για εσάς να τα συνδυάσετε με άλλες συνταγές βάμματος που μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε.

  Μάθετε πώς να φτιάξετε ένα βάμμα φλούδας πορτοκαλιού στο σπίτι με αυτήν την απλή συνταγή με βότανα για να υποστηρίξετε την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Μίγμα χωνευτικού βάμματος φλούδας πορτοκαλιού

Αυτό το μείγμα πεπτικού βάμματος είναι ακριβώς ότι πρέπει να λαμβάνεται πριν από τα γεύματα ώστε να βοηθήσει στην πέψη και να σας κάνει πιο υγιείς!

Συστατικά
2 μέρη βάμμα φλούδας πορτοκαλιού ( Citrus spp. ) 1 μέρος βάμμα μάραθου ( Foeniculum vulgare ) σπόρος 1 μέρος βάμμα ρίζας γεντιανής ( Gentiana lutea ) 1 μέρος βάμμα πικραλίδας ( Taraxacum officinal e) βάμμα ρίζας

Πως θα το κάνετε
Επιλέξτε έναν όγκο μέτρησης για να αντιπροσωπεύσετε κάθε «μέρος».
Μετρήστε την κατάλληλη ποσότητα από κάθε βάμμα, συνδυάζοντας μαζί σε ένα καθαρό, στεγνό γυάλινο βάζο ή μεζούρα.
Μεταφέρετε σε γυάλινο δοχείο σκούρου χρώματος και τοποθετήστε την ετικέτα.
Φυλάσσεται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

Δοσολογία: Πάρτε 3-5 σταγόνες απευθείας στη γλώσσα πριν από τα γεύματα για να τονώσετε την πέψη.

Ασφάλεια: Μην πάρετε εάν είστε έγκυος. Άτομα με χολόλιθους ή γαστρικά ή δωδεκαδακτυλικά έλκη θα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτό το μείγμα μόνο υπό την επίβλεψη ειδικευμένου ιατρού.

 

 

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΕΝΑ ΒΑΜΜΑ

Ένα φυτικό βάμμα είναι μια μακροχρόνια και αποτελεσματική μορφή λήψης δώρου ενός βοτάνου. Έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ένα αφέψημα ή αφέψημα και μπορεί να αποθηκευτεί στην τσάντα ή στο ντουλάπι σας για εύκολη πρόσβαση και χρήση. Σε αυτό το post, θα μάθετε πώς να φτιάξετε ένα βάμμα μαζί με τα εφόδια που θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε!

Τι είναι το Βάμμα;
Πριν μάθετε πώς να κάνετε ένα βάμμα, είναι σημαντικό να μάθετε τι είναι ένα βάμμα! Τα βάμματα είναι φυτικά παρασκευάσματα που χρησιμοποιούν ως διαλύτη κάτι πέρα ​​από το νερό. Χρησιμοποιώντας έναν διαλύτη όπως οινόπνευμα, ξύδι ή γλυκερίνη, μπορείτε να εξαγάγετε ένα μεγαλύτερο φάσμα ολόκληρου του φυτού και να διατηρήσετε το φάρμακο πολύ περισσότερο από ένα έγχυμα ή ένα αφέψημα. Το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα ένας εξαιρετικός διαλύτης που εξάγει ένα ευρύ φάσμα φυτικών ιδιοτήτων και επιτρέπει την εύκολη απορρόφηση των θεραπευτικών ενώσεων στην κυκλοφορία του αίματος.

Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε στην παρασκευή ενός απλού, λαϊκού βάμματος οινοπνεύματος που είναι μία από τις πολλές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στη βοτανολογία. Η λαϊκή μέθοδος δεν χρησιμοποιεί μετρήσεις εκτός από το να προσαρμόζει το μέγεθος των πραγμάτων με τα μάτια σας.

Η λαϊκή μέθοδος θα παράγει εγγενώς μεταβλητά αποτελέσματα όσον αφορά τις αναλογίες και τη δύναμη, αλλά μπορείτε να παρακολουθείτε πόσα βότανα και υγρά χρησιμοποιείτε, ώστε να είστε τουλάχιστον συνεπείς στα αποτελέσματά σας όταν ξαναφτιάχνετε βάμματα με την πάροδο του χρόνου.

Πώς να φτιάξετε ένα βάμμα με τη λαϊκή μέθοδο – Βοτανική Ακαδημία
Προμήθειες παρασκευής βάμματος
Δεν χρειάζονται πάρα πολλές προμήθειες για να φτιάξεις ένα βάμμα.

Βαζάκια  με πλατύ στόμα και καπάκια που εφαρμόζουν σφιχτά
Ξηρά ή φρέσκα βότανα. Συνιστούμε να αγοράσετε ποιοτικά βότανα στο Mountain Rose Herbs .
Βότκα ή κονιάκ με υψηλή αντοχή (60 proof για ξηρά βότανα, 80 proof για φρέσκα βότανα).

Τυρόπανο ή μουσελίνα
Λαστιχάκι
Χωνί
Μπουκάλια βάμματος. 
Υπομονή. Το να φτιάξεις βάμματα θέλει χρόνο!

Επιλογή βοτάνων για την παρασκευή βάμματος
Ίσως θελήσετε πρώτα να σκεφτείτε τις δράσεις ή την ενέργεια του βοτάνου που χρησιμοποιείτε, εκτός από τυχόν προφυλάξεις ή αντενδείξεις. Εάν έχετε μια ιατρική πάθηση, παίρνετε φαρμακευτικά φάρμακα ή είστε έγκυος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε βότανα.

Για τη λαϊκή μέθοδο βάμματος, καλά βότανα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι τα ήπια όπως χαμομήλι, καλέντουλα, πικραλίδα (εκτός αν έχετε προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη), κολλιτσίδα, ρίζα εχινάκειας, άνθη μαύρου σαμπούκου, μάραθο, κράταιγος (εκτός αν παίρνετε φάρμακα για την καρδιά). λεβάντα, λιβάδι, φλόμος, πασιφλόρα, παπαρούνα Καλιφόρνιας (εκτός εάν είστε έγκυος ή λαμβάνετε ΜΑΟ) και υπερικό (εκτός αν παίρνετε φαρμακευτικά φάρμακα).

Μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πριν επιλέξετε βότανα είναι:

Θέλετε κάτι που θα σας ηρεμεί;
Κάτι για να καταπραΰνει ή να αποτρέψει την ασθένεια;
Έχετε κάποια ιατρική πάθηση ή παίρνετε κάποια φαρμακευτικά φάρμακα;
Έχετε αλλεργίες σε ορισμένα φυτά ή οικογένειες φυτών;

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε βότανα είναι η διαλυτότητα. Το αλκοόλ μπορεί να εξάγει ιδιότητες όπως αλκαλοειδή, σάκχαρα, ένζυμα, αιθέρια έλαια, μέταλλα και βιταμίνες, αλλά καθιζάνει τη θεραπευτική βλέννα που μπορεί να προσπαθείτε να εξαγάγετε σε βότανα όπως η ρίζα marshmallow (το έγχυμα κρύου νερού είναι η προτιμώμενη μέθοδος για τη ρίζα marshmallow).

Αφού έχετε στο μυαλό σας το βότανό σας για την παρασκευή βάμματος, μπορείτε να το αγοράσετε ή να το διαλέξετε απευθείας από τον κήπο σας. Εάν επιλέξετε ένα βότανο από τον κήπο σας, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει ψεκαστεί με χημικά, δεν βρίσκεται κάτω από αγωγούς στάλαξης στη στέγη ή κατά μήκος των δρόμων και δεν έχει χώμα και ζώα.

Πώς να φτιάξετε ένα βάμμα
1. Αφαιρέστε τα φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα από τα κοτσάνια. Εάν χρησιμοποιείτε φρεσκοσκαμμένες ρίζες, πλύνετε και καθαρίστε τις από τη βρωμιά.

2. Ψιλοκόψτε τα φρέσκα βότανα και αλέστε τα αποξηραμένα βότανα για να αυξήσετε την επιφάνεια για τη διαβροχή. Τοποθετήστε τα βότανα σε ένα καθαρό, στεγνό βάζο με πλατύ στόμιο.

3. Ρίξτε οινόπνευμα υψηλής ποιότητας (βότκα ή κονιάκ) πάνω από τα βότανα μέχρι το επίπεδο του αλκοόλ να είναι μια ίντσα πάνω από την κορυφή των βοτάνων. Τα ξηρά βότανα μπορεί να απορροφήσουν το υγρό, γι’ αυτό ελέγξτε και προσθέστε αλκοόλ όπως χρειάζεται.

4. Καλύψτε καλά με ένα καπάκι και τοποθετήστε το βάζο σε ένα σκοτεινό ντουλάπι και αφήστε το να μουλιάσει  για 4-6 εβδομάδες.

5. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, ανακινήστε το βάζο κάθε 2-3 ημέρες. Παρακολουθήστε το επίπεδο αλκοόλ για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα βότανά σας είναι ακόμα καλυμμένα.

6. Μόλις ολοκληρωθεί η διαβροχή, στρώστε ένα τυρόπανο μερικές φορές πάνω από ένα καθαρό μπολ και στερεώστε το με λαστιχάκι αν είναι δυνατόν.

7. Στραγγίζουμε το μείγμα μέσα από το τυρόπανο και με καθαρά χέρια, μαζεύουμε το πανί και το στύβουμε δυνατά, ώστε να στραγγιστεί κάθε λίγο υγρό από τα βότανα.

8. Αφήστε το υλικό να κατακαθίσει όλη τη νύχτα και στραγγίστε ξανά ή μεταγγίστε το, μέσω ενός μικρότερου φίλτρου, όπως διηθητικού χαρτιού ή ενός λεπτού καλωδίου.

9. Χρησιμοποιήστε ένα χωνί για να το μεταφέρετε σε κεχριμπαρένια μπουκάλια με ετικέτα και να το αποθηκεύσετε μακριά από το φως.

Ένα βάμμα με βάση το αλκοόλ θα διαρκέσει πολλά χρόνια. Χρησιμοποιώντας ένα σταγονόμετρο τυποποιημένου μεγέθους, οι δόσεις για ενήλικες είναι συνήθως 30 έως 60 σταγόνες σε λίγο νερό, που λαμβάνονται τρεις φορές την ημέρα.

Το να μάθετε πώς να κάνετε ένα βάμμα είναι μόνο ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν οι αρχάριοι στη βοτανολογία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Τσεχ, Ρίτσο. (2000) Making Plant Medicine . Williams, OR: Horizon Herbs

Gladstar, Rosemary. (2012) Medicinal Herbs: A Beginners Guide . North Adams, MA: Storey Publishing.

Βοτανική Ακαδημία Νέας Αγγλίας. (2013) Εγχειρίδιο Herbal First Aid, Herbal Academy of New England’s Medicine Making

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr