Med Diet Diet: η διατροφή κατά της άνοιας

Med Diet Diet: η διατροφή κατά της άνοιας

Μια μακροπρόθεσμη, μεγάλης κλίμακας μελέτη κοόρτης στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν 23 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Μια μακροχρόνια, μεγάλης κλίμακας μελέτη που δημοσιεύθηκε από την BMC Medicine παρείχε περαιτέρω στοιχεία ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο έως και 23%. Μια χαμηλότερη προσκόλληση μπορεί να έχει ακόμα κάποια ευεργετικά αποτελέσματα.

Ανεξάρτητα από το βαθμό του γενετικού κινδύνου, υπάρχει ένα ευεργετικό μοτίβο για την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής… Ακόμα κι αν έχετε υψηλό γενετικό κίνδυνο να αναπτύξετε άνοια, θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από τις διατροφικές αλλαγές.
– Oliver Shannon, ερευνητής, Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Newcastle
Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Newcastle και άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου αξιολόγησε τον αντίκτυπο της μεσογειακής διατροφής σε 60.298 άτομα με περίοδο παρακολούθησης άνω των εννέα ετών. Το μέγεθος και η διάρκεια της δοκιμής την καθιστούν μία από τις πιο εκτεταμένες μελέτες που έχουν γίνει ποτέ σε αυτόν τον τομέα.

« Υπήρξαν αρκετές προηγούμενες μελέτες για το θέμα», δήλωσε στους Olive Oil Times ο Oliver Shannon, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Newcastle.

Οι ερευνητές είχαν πρόσβαση στις πληροφορίες από τη βάση δεδομένων UK Biobank, μια συνεχιζόμενη μελέτη  με περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες. Η βάση δεδομένων θεωρείται κρίσιμη πηγή για τη διερεύνηση ασθενειών που αναπτύσσονται στη μέση και μεγαλύτερη ηλικία.

Εφαρμόζοντας τυπικές μεθόδους έρευνας που χρησιμοποιούνται συνήθως σε μακροχρόνιες μελέτες  οι επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούσαν να εντοπίσουν άτομα των οποίων τα δεδομένα ήταν ενδιαφέροντα για τη μελέτη, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης της μεσογειακής διατροφής.

Οκτακόσια ογδόντα δύο περιπτώσεις άνοιας αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης 9,1 ετών στην ομάδα δείγματος, η οποία περιελάμβανε άτομα με μέση ηλικία 63,8 ετών.

Οι διατροφικές τους συνήθειες, ο δείκτης μάζας σώματος, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η εκπαίδευση, η διάρκεια ύπνου και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας ήταν μεταξύ των δεικτών που εξετάστηκαν από την έρευνα.

Η εκτεταμένη παρακολούθηση παρέχει στους ερευνητές ένα πιο αξιόπιστο σύνολο δεδομένων για μελέτη. Συνήθως, οι ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης άνοιας αλλάζουν σε μια πιο υγιεινή διατροφή ως συνέπεια αυτής της πάθησης.

« Αυτό το καθιστά πιο δύσκολο για αυτού του είδους τις μελέτες, καθώς υπάρχει ένα πιθανό ζήτημα αντίστροφης αιτιότητας», είπε η Shannon.” Αλλά αν μπορείτε να παρακολουθείτε τις διατροφικές συνήθειες για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μετριάζει το ζήτημα της αντίστροφης αιτιότητας, καθώς μπορείτε να δείτε πώς ήταν οι διατροφικές τους συνήθειες πριν από [την έναρξη της άνοιας] και πώς αναπτύχθηκαν.”

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές μέτρησαν τη συχνότητα εμφάνισης της άνοιας σε καθεμία από τις τρεις ομάδες στις οποίες χωρίστηκαν τα άτομα της μελέτης, που αναγνωρίστηκαν από τη χαμηλή, μέτρια ή υψηλή συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή.

« Αν εξετάσουμε τα άτομα με τη χαμηλότερη συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή, για κάθε 1.000 άτομα που έχουμε δει, 17 από αυτούς αναπτύσσουν άνοια κατά την περίοδο παρακολούθησης», είπε η Σάνον.” Στην ομάδα πρόσληψης υψηλότερης μεσογειακής διατροφής, μόνο 12 άτομα ανά 1.000 ανέπτυξαν άνοια.

Στη μελέτη, οι ερευνητές τόνισαν πόσο υψηλότερη τήρηση της μεσογειακής διατροφής βρέθηκε στις γυναίκες με υγιείς τιμές δείκτη μάζας σώματος, υψηλότερα μορφωτικά επίπεδα και υψηλότερο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας σε σύγκριση με την ομάδα με χαμηλότερη τήρηση.

Η μελέτη διερεύνησε επίσης πώς τα άτομα με γενετική προδιάθεση για άνοια ανταποκρίνονται στην υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής.

« Αυτό είναι κάτι που ελάχιστη προηγούμενη έρευνα έχει εξετάσει ποτέ», είπε η Shannon.” Μας ενδιέφερε να δούμε αν ο αντίκτυπος της μεσογειακής διατροφής διέφερε σε άτομα με διαφορετικά γενετικά προφίλ.

« Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένα γονίδια που μπορεί να κάνουν τα άτομα πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια ή ορισμένες παραλλαγές αυτών των γονιδίων», είπε η Shannon.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr