Μέθοδος Tabata: Πώς λειτουργεί και γιατί έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε γυναίκες άνω των 40

Μέθοδος Tabata: Πώς λειτουργεί και γιατί έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε γυναίκες άνω των 40

H Tabata αποτελεί τη γυμναστική που συνδυάζει έντονες και γρήγορες προπονήσεις με σωστή διατροφή και αγαπούν οι περισσότερες stars του Hollywood.

Δεν υπάρχει star στο Hollywood που να μην έχει δοκιμάσει και υιοθετήσει αυτή τη μέθοδο. Η Tabata αποτελεί το πιο hot fitness trend των celebrities παγκοσμίως και αυτό γιατί μπορεί να συνδυάσει γυμναστική και διατροφή που χαρίζουν άμεσα αποτελέσματα. Η μέθοδος Tabata έχει ιντριγκάρει πολλούς. Τι είναι όμως ακριβώς και πότε μπορεί να γίνει πραγματικά αποτελεσματική;

H Tabata ακολουθεί ένα πραγματικό πρωτόκολλο, που εστιάζει ιδιαίτερα τις γρήγορες και πολύ έντονες προπονήσεις. Η μέθοδος, γνωστή και ως Guerrilla Cardio , βασίζεται στην πραγματικότητα σε μια σειρά ασκήσεων υψηλής έντασης που εναλλάσσονται με φάσεις αποκατάστασης: δηλαδή ασκήσεις που εκτελούνται με μέγιστη προσπάθεια για πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα και εναλλάσσονται σε φάσεις γρήγορης ανάπαυσης και ξεκινούν πάλι από την αρχή.

Η ταχεία εναλλαγή των δύο φάσεων έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη καύση και κατανάλωση θερμίδων , οι οποίες θα συνεχίσουν να καίγονται ακόμη και κατά την αποθεραπεία. Διεγείρει λοιπόν τον μεταβολισμό , συμβάλλοντας στη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων και στη βελτίωση της αντοχής και της δύναμης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι ιδανική άσκηση για γυναίκες άνω των 40, καθώς επιταχύνει τον μεταβολισμό.Tabata

Η μέθοδος Tabata δεν είναι κατάλληλη για όλους. Θα πρέπει να αποφεύγεται εάν δεν είσαι ήδη εκπαιδευμένη, εάν είσαι υπέρβαρη ή λιποβαρής και εάν έχεις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι ασκήσεις που έχουν αποτέλεσμα
Οι ασκήσεις που πρέπει να εκτελεστούν είναι εκείνες που προκαλούν περισσότερο τις μεγάλες μυϊκές ομάδες , όπως squats , push-ups, burpees, σπριντ. Θα πρέπει να κατανεμηθούν σε μόλις 4 λεπτά προπόνησης, δομώντας μια ακολουθία 20 δευτερολέπτων εργασίας στη μέγιστη ένταση και 10 αποθεραπείας, που θα εκτελεστούν σε 8 επαναλήψεις .

Η μέθοδος Tabata πρέπει πάντα να προηγείται από μια φάση προθέρμανσης 5-10 λεπτών και μια ελαφριά φάση ηρεμίας τόσων λεπτών για να επιβραδυνθεί ο καρδιακός παλμός.

Παρόλο που είναι μια προπόνηση με εξαιρετικά αποτελέσματα που μπορεί να επιτευχθεί σε μόλις 15 λεπτά προπόνησης κάθε φορά , πρέπει να την παίρνεις πολύ σοβαρά: είναι πολύ περίπλοκη και κουραστική και πρέπει να συμπεριληφθεί σε ένα πρόγραμμα προπόνησης που έχει ήδη ξεκινήσει, ως τελική φάση της προπόνησης, για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της.

Δίαιτα Tabata
Μέσα σε ένα πρωτόκολλο απώλειας βάρους, η διατροφή παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο και επίσης για τη μέθοδο Tabata, αν και βασίζεται στην προπόνηση, η σωστή και υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη. Η σωστή ποσότητα υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βιταμινών και λιπών είναι απαραίτητη για να παρέχει στον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

www.theissue.gr

Σέρουμ οιστρογόνων (για την αναπλήρωση του χαμένου όγκου στην εμμηνόπαυση) 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr