Πώς τα ακουστικά βαρηκοΐας μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Πώς τα ακουστικά βαρηκοΐας μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι, αν και η απώλεια ακοής αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας μειώνει αυτόν τον κίνδυνο.

Δυσκολεύεστε λίγο να ακούτε συνομιλίες; Αν ναι, δεν είσαι μόνος. Υπολογίζεται ότι το 23% των Αμερικανών ηλικίας 12 ετών και άνω έχουν απώλεια ακοής. Αν και τα περισσότερα από αυτά τα άτομα έχουν ήπια απώλεια ακοής, για άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, είναι πιο συνηθισμένο η απώλεια ακοής να είναι μέτρια έως σοβαρή παρά ήπια.

Αλλά όχι μόνο η μέτρια έως σοβαρή απώλεια ακοής διαταράσσει τη ζωή κάποιου, αλλά σας κάνει επίσης πιο πιθανό να αναπτύξετε άνοια . Μια νέα μελέτη εξηγεί γιατί — και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Τι εξέτασε και τι βρήκε η νέα μελέτη;
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA επικεντρώθηκε σε ένα δείγμα ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη μελέτη National Health and Aging Trends Study, η οποία παρακολουθεί τους δικαιούχους του Medicare. Οι συμμετέχοντες στο δείγμα ήταν 70 ετών και άνω.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 33% των συμμετεχόντων είχε φυσιολογική ακοή, το 37% είχε ήπια απώλεια ακοής και το 30% είχε μέτρια έως σοβαρή απώλεια ακοής. Η άνοια εμφανίστηκε λιγότερο συχνά σε άτομα με φυσιολογική ακοή (6%), πιο συχνά σε άτομα με ήπια απώλεια ακοής (9%) και πιο συχνά σε άτομα με μέτρια έως σοβαρή απώλεια ακοής (17%). Αυτή είναι μια μεγάλη αύξηση του κινδύνου, ιδιαίτερα για εκείνους των οποίων η απώλεια ακοής είναι μέτρια έως σοβαρή.

Προστατέψτε τον εαυτό σας από τη βλάβη της χρόνιας φλεγμονής.
Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή μπορεί να μετατραπεί σε σιωπηλό δολοφόνο που συμβάλλει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη τύπου 2 και άλλες καταστάσεις. Λάβετε απλές συμβουλές για να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή και να παραμείνετε υγιείς — από ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Τι άλλο να γνωρίζετε για αυτή τη μελέτη
Το δείγμα της μελέτης επιλέχθηκε για να καταστεί δυνατή η ανάλυση των υποομάδων ανά ηλικία και η εφαρμογή των ευρημάτων σε ποικίλο πληθυσμό. Το δείγμα περιελάμβανε επιπλέον συμμετέχοντες ηλικίας 90 ετών και άνω, και επιπλέον συμμετέχοντες που ταυτοποιήθηκαν ως Μαύροι. Από τους 2.413 συνολικά συμμετέχοντες, το 53% ήταν ηλικίες 80 ετών και άνω, το 56% ήταν γυναίκες, το 19% ήταν μη Ισπανόφωνοι μαύροι, το 4,5% ήταν Ισπανόφωνοι και το 74% ήταν μη Ισπανόφωνοι λευκοί.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η απώλεια ακοής πιστεύεται ότι ευθύνεται για  το 8% όλων των περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως . Το γιατί ακριβώς  δεν είναι γνωστό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες μεγάλες μελέτες που βρήκαν αυτή τη σύνδεση βασίστηκαν σε ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν οι άνθρωποι. Με άλλα λόγια, κανείς δεν μέτρησε την ακοή όσων συμμετείχαν στη μελέτη για να βεβαιωθεί ότι είχαν απώλεια ακοής — ή ότι η ακοή τους ήταν πραγματικά φυσιολογική.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, ωστόσο, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα ηλεκτρονικό ακουόμετρο βασισμένο σε tablet για να αξιολογήσει την ακοή των συμμετεχόντων για τέσσερις καθαρές συχνότητες τόνου που είναι πιο σημαντικές για την κατανόηση της ομιλίας. Έτσι, για πρώτη φορά σε μια μεγάλη μελέτη, υπήρξε αντικειμενική μέτρηση της απώλειας ακοής.

Πώς τα ακουστικά βαρηκοΐας μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας;
Εάν έχετε απώλεια ακοής, αυτό σημαίνει ότι είστε καταδικασμένοι να αναπτύξετε άνοια; Καθόλου. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή απώλεια ακοής θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας χρησιμοποιώντας απλά ακουστικά βαρηκοΐας.

Αυτή η έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε γιατί η απώλεια ακοής προκαλεί άνοια. 

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι όσο περισσότερο διεγείρεται ο εγκέφαλος , τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναπτυχθεί άνοια. Όταν υπάρχει απώλεια ακοής, η ακουστική διέγερση μειώνεται. Αυτό, από μόνο του, πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι όταν ένα άτομο πάσχει από μέτρια έως σοβαρή απώλεια ακοής, είναι λιγότερο πιθανό να συμμετέχει σε κοινωνικές δραστηριότητες. Ίσως ντρέπονται για την απώλεια ακοής τους. Ή μπορεί απλώς να μην τους ανταμείβει να παρευρεθούν σε μια κοινωνική εκδήλωση όταν δεν μπορούν να ακούσουν τι συμβαίνει.

Αποδεικνύεται ότι οι κοινωνικές δραστηριότητες είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την τόνωση του εγκεφάλου, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εγκέφαλός μας εξελίχτηκε για να διευκολύνει την κοινωνική συμπεριφορά . Δεδομένων όλων αυτών των πληροφοριών, δεν θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η μειωμένη κοινωνική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με τη γνωστική έκπτωση . Έτσι, αυτή η νέα μελέτη παρέχει πρόσθετες ενδείξεις ότι ο λόγος που η απώλεια ακοής αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας είναι επειδή η απώλεια ακοής μειώνει την εγκεφαλική διέγερση — τόσο άμεσα όσο και μέσω μειωμένης κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Τι να κάνετε εάν έχετε απώλεια ακοής
Μην αφήνετε την απώλεια ακοής να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας.

Κρατήστε τα αυτιά σας καθαρά. (Αλλά να θυμάστε, ποτέ μην βάζετε τίποτα στα αυτιά σας μικρότερα από τον αγκώνα σας. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι πώς να καθαρίσετε τα αυτιά σας.)
Εάν δεν ακούτε και δεν έχετε ακουστικά βαρηκοΐας, προμηθευτείτε τα. Τα ακουστικά βαρηκοΐας που διατίθενται τώρα χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν πολλά άτομα με ήπια έως μέτρια απώλεια ακοής.
Εάν έχετε ακουστικά βαρηκοΐας, φορέστε τα.
Εάν τα ακουστικά σας δεν λειτουργούν, διορθώστε τα.
Μην είστε παθητικοί — αυξήστε την κοινωνική σας ζωή και άλλες δραστηριότητες .
Όλα αυτά τα πράγματα θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας. Και μπορεί απλώς να διαπιστώσετε ότι, παρά την απώλεια ακοής, απολαμβάνετε τη ζωή περισσότερο.

www.health.harvard.edu

Ειδικά Κόλπα Μακιγιάζ Ματιών που σας κάνουν να φαίνεστε Νεότερες Αμέσως.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr