Jogging: Πρέπει να κοιτάζετε μακριά και ψηλά ή κοντά και χαμηλά;

Jogging: Πρέπει να κοιτάζετε μακριά και ψηλά ή κοντά και χαμηλά;

Πως και γιατί η κατεύθυνση του βλέμματος επηρεάζει την απόδοση.

Όσοι απολαμβάνουν το τρέξιμο πιθανόν να γνωρίζουν πως τόσο τα κατάλληλα παπούτσια όσο και ο κατάλληλος βηματισμός, είναι καθοριστικά. Πόσοι όμως γνωρίζουν πως το που στρέφουν το βλέμμα τους ενώ τρέχουν, είναι εξίσου σημαντικό; Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να κάνουν όλοι όσοι τρέχουν, είναι να κοιτάνε ψηλά και μακριά. Γιατί όμως;

Κοιτάζοντας προς τα κάτω καθώς τρέχετε θα μετατοπίσει το κέντρο βάρους σας προς τα πίσω. Αυτή η μετατόπιση του κέντρου βάρους στην πραγματικότητα αυξάνει την πιθανότητα να κάνετε υπέρβαση στο τρέξιμο σας. Το κεφάλι ακολουθεί τα μάτια, το στήθος ακολουθεί το κεφάλι και μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι κοιτάζετε το έδαφος για 30 λεπτά ενώ τρέχετε, πιθανότατα έχετε εισπνεύσει 20% λιγότερο οξυγόνο από ό,τι αν ήσασταν στη σωστή στάση.

Για να βεβαιωθείτε ότι το κάνετε σωστά ζητήστε από κάποιον να σας κινηματογραφήσει να τρέχετε και δείτε αν γέρνετε πολύ μπροστά από τη μέση. Θα πρέπει να έχετε το κεφάλι σας ανασηκωμένο και το πάνω μέρος του σώματός σας σε ευθεία γραμμή, όχι λυγισμένο προς τα εμπρός στους γοφούς σας ή σκυμμένο στους ώμους σας. Βοηθάει επίσης να εστιάζετε μπροστά σε κάτι που βρίσκεται μακριά, αντί για το πάτωμα ακριβώς μπροστά σας.

Πολλοί δρομείς τείνουν να σηκώνουν το πηγούνι τους όταν είναι κουρασμένοι ή να σηκώνουν το λαιμό τους πάνω και προς τα έξω. Και αυτό είναι λάθος. Τέτοιες κλίσεις στο λαιμό δεν είναι μόνο μια αναποτελεσματική χρήση ενέργειας, αλλά μπορεί να περιορίσει την αναπνοή και να επιβαρύνει τους μύες και τις αρθρώσεις του λαιμού. Στην πραγματικότητα, το να μην ευθυγραμμίζετε το κεφάλι σας με το λαιμό και τους ώμους σας, προσθέτει περίπου 5 κιλά πίεση στους μύες και τις αρθρώσεις του λαιμού σας, σύμφωνα με ειδικούς.

Την επόμενη φορά που θα είστε σε έναν αγώνα δρόμου, παρακολουθήστε τους δρομείς γύρω σας και σημειώστε πόσοι κοιτάζουν προς τα κάτω και πόσοι κοιτάζουν προς τα πάνω και προς τα εμπρός, και έπειτα ποιοι τα κατάφεραν καλύτερα.

unsplash.com

Ποιες είναι οι κορυφαίες τροφές για την εμμηνόπαυση

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr