Γυμναστική: Πώς μας κρατά νέους

Γυμναστική: Πώς μας κρατά νέους

Κι όμως, η γυμναστική αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιγήρανσης.

ΦΑΙΗ ΒΑΚΡΙΝΟΥ

Η γήρανση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συνοδεύεται από αλλαγές σε μυαλό και σώμα. Η τακτική γυμναστική μπορεί να επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία, παρατείνοντας τη νεότητα των κυττάρων του οργανισμού μας και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων υγείας.

Χάρη στην άσκηση:

Υπάρχει αυξημένος σχηματισμός νευρώνων και μειωμένες γνωστικές αλλαγές στον εγκέφαλο.
Τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης μπορούν να μειωθούν και να βελτιωθούν οι λειτουργίες της καρδιάς.
Ο μεταβολισμός επιταχύνεται.
Οι μυς δυναμώνουν που σημαίνει καλύτερη ισορροπία και κινητικότητα των αρθρώσεων.
Το αναπνευστικό σύστημα ενισχύεται.
Παραμένουμε αισιόδοξοι σε κάθε ηλικία.

Άσκηση και σωματικό στρες
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πίεση που ασκείται στο σώμα μέσω της σωματικής δραστηριότητας, θα μπορούσε να είναι προστατευτική έναντι των προβλημάτων υγείας που συχνά προκύπτουν μεγαλώνοντας.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι αντιδράσεις του οργανισμού στο στρες που προκαλεί η γυμναστική, όπως τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, μοιάζουν πολύ με όσα συμβαίνουν στο σώμα όταν γερνά.

Ως αποτέλεσμα, το σώμα ενός ατόμου που αθλείται είναι καλύτερα προετοιμασμένο να διαχειριστεί το φυσιολογικό «στρες» που προκαλείται από τη γήρανση.

Αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο
Σε μελέτη του «European Heart Journal», οι ερευνητές παρατήρησαν δύο σημαντικές αλλαγές στα κύτταρα δρομέων και ατόμων που έκαναν διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT): τα τελομερή τους επιμηκυνθήκαν και η τελομεράση αυξήθηκε.

Τα τελομερή είναι ειδικοί προστατευτικοί σχηματισμοί που «σφραγίζουν» τις δυο άκρες των χρωματοσωμάτων για να προστατεύσουν το DNA από τη φθορά, που συμβαίνει τόσο κατά τις κυτταρικές διαιρέσεις όσο και σε άλλες περιπτώσεις που δημιουργείται βλάβη στο DNA (π.χ. σε φάσεις οξειδωτικού στρες).

Η μείωση του μήκους των τελομερών σχετίζεται με τη γήρανση του οργανισμού και τις παθήσεις που τη συνοδεύουν.

Η τελομεράση είναι ο κύριος ρυθμιστής του μήκους του τελομερούς του ανθρώπινου χρωμοσώματος.

Ο κυτταρικός θάνατος λόγω της φυσικής συρρίκνωσης των τελομερών σχετίζεται με:

Τον σχηματισμό ρυτίδων
Την εμφάνιση γκρίζων μαλλιών
Θέματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και γνωστική έκπτωση.
Προπονήσεις κατά της γήρανσης

Η εν λόγω μελέτη αποκάλυψε ότι η καρδιαγγειακή άσκηση έχει ισχυρές αντιγηραντικές επιδράσεις. Συγκεκριμένα, οι ασκήσεις αντοχής, όπως το τρέξιμο, το κολύμπι, η ποδηλασία και η προπόνηση HIIT επιβράδυναν περισσότερο τα σημάδια γήρανσης σε σύγκριση με την άρση βαρών, τουλάχιστον σε κυτταρικό επίπεδο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως κανείς πρέπει να εγκαταλείψει την προπόνηση ενδυνάμωσης, δηλώνουν οι επιστήμονες.

Η προπόνηση δύναμης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης αφού αυξάνει την οστική πυκνότητα. Παράλληλα βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Συνιστάται λοιπόν να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα την εβδομάδα και τουλάχιστον δύο προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Όποια μορφή άσκησης και αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε, φροντίστε πρώτον να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προηγουμένως και δεύτερον, να σας αρέσει πραγματικά ώστε να παραμείνετε συνεπείς.

www.vita.gr

unsplash.com

Μωρομάντηλα με επικίνδυνη χημική ουσία – Ενημέρωση από ΕΕ

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr