ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΜΑΤΙΩΝ; ΤΡΟΠΟΙ, ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ, ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η  ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΜΑΤΙΩΝ; ΤΡΟΠΟΙ, ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ, ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν να είχατε διαφορετικό χρώμα ματιών; Λοιπόν, τώρα μπορείτε να το μετατρέψετε σε πραγματικότητα.

Πολλοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται να αλλάξουν το χρώμα των ματιών τους εξετάζουν τις χειρουργικές επιλογές. Αλλά, είναι ασφαλές να υποβληθούν σε ιατρικές διαδικασίες για το σκοπό αυτό; Και υπάρχουν διαθέσιμες φυσικές εναλλακτικές λύσεις;

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες ασφαλούς αλλαγής του χρώματος των ματιών, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ιατρικές όσο και τις φυσικές προσεγγίσεις.

Συνήθεις λόγοι για την αλλαγή του χρώματος των ματιών

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να αλλάξει το χρώμα των ματιών του. Μερικοί επιδιώκουν να ευθυγραμμιστούν με τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς και αίγλης. άλλοι που επηρεάζονται από ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να θέλουν να αλλάξουν το χρώμα των ματιών τους για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους, ειδικά όταν επηρεάζεται το χρώμα της ίριδας.

Συγγενείς λόγοι:

Σύνδρομο Horner. Μια σπάνια διαταραχή που επηρεάζει τα συμπαθητικά νεύρα του ματιού.
Ανιριδία. Σε αυτή τη συγγενή κατάσταση, η ίριδα απουσιάζει κατά τη γέννηση.
Κολομπόμα. Λείπει ένα μέρος της ίριδας, δίνοντας στην κόρη μια όψη σε σχήμα κλειδαρότρυπα.
Σύνδρομο Sturge-Weber. Μια νευρολογική διαταραχή που οδηγεί σε γλαύκωμα.
Σύνδρομο Waardenburg. Οικογενής διαταραχή με συμπτώματα όπως μερικός αλμπινισμός, κώφωση και παρόμοια.

Επίκτητοι λόγοι:

Η ετεροχρωμική ιριδοκυκλίτιδα του Fuchs. Η ίριδα γίνεται πιο ανοιχτόχρωμη και μπορεί να είναι μονόπλευρη (μόνο το ένα μάτι επηρεάζεται).
Θεραπεία για το γλαύκωμα. Διάφορα φάρμακα όπως η λατανοπρόστη, η βιματοπρόστη, η τραβαπρόστη μπορούν να σκουρύνουν το χρώμα της ίριδας.
Τραύμα/χειρουργική επέμβαση.
Μελάνωμα ίριδας. Αυτή η καρκινική κατάσταση επηρεάζει άτομα με πιο ανοιχτόχρωμα μάτια.
Ετεροχρωμία. Είναι μια κατάσταση όπου και τα δύο μάτια έχουν διαφορετικό χρώμα.

Η επιστήμη πίσω από το χρώμα των ματιών

Αν και το χρώμα των ματιών επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία ή οι ασθένειες, το χρώμα των ματιών καθορίζεται κυρίως από γενετικούς παράγοντες. Τα καστανά μάτια είναι τα πιο κοινά, ακολουθούμενα από μπλε. Τα πράσινα μάτια είναι τα πιο σπάνια ανάμεσα στα χρώματα των ματιών.

Η ίριδα είναι ένας κυκλικός μυς που ελέγχει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται μέσω της κόρης. Ανάλογα με τον τύπο της χρωστικής μελανίνης που περιέχεται, η ίριδα έχει διαφορετικό χρώμα. Για παράδειγμα, η ίριδα που περιέχει ευμελανίνη εμφανίζεται συνήθως καφέ ή μαύρη, ενώ εκείνες με φαιομελανίνη μπορεί να εμφανίζουν μπλε ή πράσινες αποχρώσεις.

Μπορεί να αλλάξει το χρώμα των ματιών με την ηλικία;

Το χρώμα των ματιών μπορεί πράγματι να αλλάξει με την ηλικία. Η μελέτη Newborn Eye Screening Test (NEST) που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ εξέτασε το χρώμα της ίριδας των βρεφών για δύο χρόνια μετά τη γέννησή τους. Η μελέτη σημείωσε ότι στο 66,9% των βρεφών, το χρώμα των ματιών δεν άλλαξε κατά την περίοδο των δύο ετών.

Μεταξύ των βρεφών με αλλαγμένο χρώμα ματιών, τα βρέφη με καστανά μάτια είχαν μικρότερη συχνότητα αλλαγής χρώματος. Αντίθετα, τα βρέφη με μπλε χρώμα ματιών είχαν σημαντικά μεγαλύτερη συχνότητα αλλαγής του χρώματος των ματιών από τα βρέφη με καφέ χρώμα.

Μια άλλη μελέτη ανέφερε ότι, στα περισσότερα δίδυμα, το χρώμα της ίριδας συνεχίζει να αλλάζει μέχρι την ηλικία των έξι ετών και σταθεροποιείται αργότερα. Ωστόσο, για περίπου 10-15% των ατόμων, το χρώμα της ίριδας συνέχισε να αλλάζει μέχρι την ενηλικίωση. Αν και οι υποκείμενοι φυσιολογικοί μηχανισμοί δεν είναι ξεκάθαροι, γενετικοί παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για την αλλαγή του χρώματος της ίριδας.

Υπάρχουν κάποια παθολογικά αίτια για την αλλαγή του χρώματος των ματιών;

Το χρώμα της ίριδας μπορεί επίσης να επηρεαστεί από ασθένειες. Εκτός από τις καταστάσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως, το χρώμα της ίριδας αλλάζει επίσης σε ορισμένες ασθένειες, λοιμώξεις και καταστάσεις όπως η νευροϊνωμάτωση, ο απλός έρπης, το σύνδρομο Down ή ο αλμπινισμός. Επιπλέον, η απόχρωση της ίριδας συνδέεται με τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών.

Για παράδειγμα, άτομα με πιο σκούρα χρώματα ίριδας αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καταστάσεις όπως ο καταρράκτης. Ωστόσο, η έρευνα δεν απέδειξε τη συσχέτιση μεταξύ του πιο σκούρου χρώματος της ίριδας και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να αλλάξετε μόνοι σας το χρώμα των ματιών;

Οι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ότι αλλάζουν το χρώμα των ματιών τους από καφέ σε πράσινο μεταβαίνοντας σε μια συγκεκριμένη δίαιτα (π.χ. βιγκανισμός) ή άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής (π.χ. εφαρμογή μελιού στα μάτια). Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό παραγόντων του τρόπου ζωής που αλλάζουν το χρώμα της ίριδας.

Μη χειρουργικές μέθοδοι για την αλλαγή του χρώματος των ματιών

Όσον αφορά τις μη χειρουργικές μεθόδους, υπάρχουν δύο συνήθεις τρόποι για να αλλάξετε το χρώμα των ματιών σας: με φακούς και με σταγόνες.

Οι καλλυντικοί (έγχρωμοι) φακοί μπορούν να αλλάξουν προσωρινά το χρώμα των ματιών. Πάρτε μια συνταγή από τον οπτομέτρη σας αντί να αγοράσετε διακοσμητικούς φακούς. Αυτοί οι φακοί απαιτούν τακτικό καθαρισμό και απολύμανση. Όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά, αυτοί οι φακοί μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα όπως:

Πόνος στα μάτια
Ερυθρότητα
Κνησμός ή δακρύρροια των ματιών
Γδαρσίματα της επιφάνειας των ματιών

Ορισμένοι κατασκευαστές οφθαλμικών σταγόνων ή βάλσαμου για τα μάτια ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους μπορούν να αλλάζουνι μόνιμα το χρώμα των ματιών. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν υποστηρίζονται από αυστηρές επιστημονικές μελέτες. Τέτοιοι αβάσιμοι ισχυρισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανή βλάβη (π.χ. απώλεια όρασης). Ως εκ τούτου, συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας ακόμη και πριν χρησιμοποιήσετε αυτές τις οφθαλμικές σταγόνες.

Επεμβάσεις αλλαγής χρώματος ματιών

Για μόνιμες αλλαγές στο χρώμα των ματιών, υπάρχουν διαθέσιμες χειρουργικές επιλογές. Πριν εξετάσετε τις διαδικασίες διόρθωσης του χρώματος των ματιών, λάβετε υπόψη τις σημαντικές προφυλάξεις που προτείνει ο οφθαλμίατρός σας. Αυτές οι διαδικασίες συνιστώνται μόνο για ιατρικούς σκοπούς και πρέπει να συζητηθούν με οφθαλμίατρο λόγω πιθανών επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις των ματιών, βλάβη ή ακόμα και μακροχρόνια επιδείνωση και απώλεια της όρασης.

Η χειρουργική κερατοχρωματισμού είναι κοινώς γνωστή ως τατουάζ κερατοειδούς. Οι γιατροί συνιστούν κερατοχρωματισμό όταν οι ασθενείς χρειάζονται αποκατάσταση των ματιών για αισθητικούς λόγους αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν φακούς λόγω της ανομοιόμορφης επιφάνειας του κερατοειδούς. Αυτή η διαδικασία είναι λιγότερο επεμβατική σε σύγκριση με άλλες επιλογές όπως το μόσχευμα (κερατοπλαστική). Λόγω του χαμηλού κόστους και των λιγότερων επιπλοκών, έχει βρει αυξανόμενη δημοτικότητα.

Σε αυτή τη διαδικασία, οι γιατροί τοποθετούν μικρονισμένες ορυκτές χρωστικές ή χημικές βαφές είτε επιφανειακά στον κερατοειδή είτε μέσα στα στρώματά του. Η περίοδος ανάρρωσης διαρκεί 3-4 εβδομάδες. Αν και αυτή η διαδικασία είναι σχετικά ασφαλής, μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως φλεγμονή, λοίμωξη και θολή όραση αναφέρθηκαν περιστασιακά κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης. Η ασφάλιση υγείας μπορεί να μην καλύπτει τη διαδικασία εάν εκτελείται για αισθητικούς λόγους.

Η αποχρωματισμός με λέιζερ είναι μια άλλη μέθοδος χειρουργικής επέμβασης αλλαγής χρώματος ματιών στην οποία η φυσική καφέ χρωστική μειώνεται χρησιμοποιώντας μια δέσμη λέιζερ Nd:YAG. Μόλις αφαιρεθεί η καφέ χρωστική ουσία, αποκαλύπτονται οι υποκείμενες φυσικές ίνες.

Το αποτέλεσμα είναι πιο ανοιχτόχρωμα μάτια όπως μπλε ή πράσινα. Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί το χρώμα των υποκείμενων ινών, ένα από τα κύρια μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι να πάρει ένα ανεπιθύμητο χρώμα. Δηλαδή, ο ασθενής ήθελε μπλε μάτια αλλά είχε πράσινα μάτια.

Αυτή η διαδικασία είναι συνήθως καλά ανεκτή από τους ασθενείς και ο χρόνος ανάρρωσης είναι έως και τρεις ημέρες. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι σπάνιες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί παρατήρησαν ιρίτιδα (φλεγμονή της ίριδας). Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει τοπικά φάρμακα εάν προκύψουν τέτοιες επιπλοκές.

Εκτός από αυτές τις δύο διαδικασίες, οι χειρουργοί οφθαλμίατροι κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις μεταμόσχευσης ίριδας για να αλλάξουν το χρώμα των ματιών. Ωστόσο, μια μεταμόσχευση ίριδας συνδέεται με σοβαρούς κινδύνους όπως γλαύκωμα, καταρράκτη και σοβαρή απώλεια όρασης, επομένως δεν συνιστάται για κοσμητικούς σκοπούς.

Θα αλλάξει μόνιμα το χρώμα των ματιών μου μετά τη διαδικασία;

Μετά από κερατοχρωματισμό ή επέμβαση με λέιζερ, η αλλαγή χρώματος των ματιών θεωρείται μόνιμη. Αλλά εάν ο ασθενής εμφανίσει καταστάσεις όπως το σύνδρομο Horner ή οφθαλμικό τραύμα μετά την επέμβαση, τότε το χρώμα των ματιών μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Συνοψίζοντας τις διαδικασίες αλλαγής χρώματος ματιών

Εδώ στον παρακάτω πίνακα, συνοψίζουμε τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται γενικά για την αλλαγή του χρώματος των ματιών. Αυτές οι διαδικασίες συνιστώνται όταν υπάρχουν ιατρικές ενδείξεις και δεν προορίζονται για κοσμητικούς σκοπούς.

Από πράσινο σε μπλε (αντίστροφα): Προσωρινοί φακοί
Από καφέ έως μπλε/πράσινο: Laser Permanent
Από μπλε/πράσινο έως καφέ: Μόνιμη Κερατοπιγμάτωση

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι φακοί συχνά συνιστώνται να αλλάζουν το χρώμα των ματιών από πράσινο σε μπλε και αντίστροφα. Οι ασθενείς με μπλε ή πράσινα μάτια μπορεί να αποκτήσουν ανεπιθύμητο χρώμα ματιών εάν επιλέξουν χειρουργικές επεμβάσεις, γι’ αυτό συχνά συνιστώνται φακοί ως πιο αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Χειρουργικά μέτρα όπως η κερατοχρωματισμός ή το λέιζερ αλλάζουν μόνιμα το χρώμα των ματιών. Ωστόσο, δεδομένων των σχετικών κινδύνων, οι γιατροί συμβουλεύουν αυτά τα μέτρα μόνο όταν είναι απαραίτητο. Μιλήστε με τον οφθαλμίατρό σας σχετικά με τις προσωρινές επιλογές (φακούς) που είναι διαθέσιμες για εσάς εάν θέλετε να αλλάξετε το χρώμα των ματιών σας.

Πηγές

Clinical and Experimental Ophthalmology. Classification of iris colour: review and refinement of a classification schema.
Ophthalmology and Therapy. Cosmetic change of the apparent color of the eye: a review on surgical alternatives, outcomes and complications.
Webvision: The Organization of the Retina and Visual System [Internet]. Gross anatomy of the eye.

Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

unsplash.com

Οι 5 τροφές που τρώει διάσημος διαιτολόγος για να παραμένει βιολογικά νέος

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr