Γυμναστική μακροζωίας: Αυτές οι Ιαπωνικές ασκήσεις διαρκούν μόλις 5 λεπτά και σας χαρίζουν ζωή

Γυμναστική μακροζωίας: Αυτές οι Ιαπωνικές ασκήσεις διαρκούν μόλις 5 λεπτά και σας χαρίζουν ζωή

Εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, οι άνθρωποι όλων των ηλικιών στην Ιαπωνία κάνουν κάθε μέρα κάποιες ασκήσεις γυμναστικής που διαρκούν μόλις 5 λεπτά και τους προσφέρουν υγεία, ευεξία και μακροζωία.
Δείτε ποιες είναι οι ασκήσεις τις οποίες μπορείτε να κάνετε είτε στο σπίτι είτε στο γραφείο σας για να ξεκινήσει καλά η μέρα σας και να νιώσετε ευχάριστα.

Οι Ιαπωνικές ασκήσεις γυμναστικής ονομάζονται Radio Taiso. Τις ασκήσεις αυτές κάνουν στην Ιαπωνία πολίτες κάθε πρωί σε υπαίθρια πάρκα ή στο σπίτι τους αφού τις ακούν από το ραδιόφωνο, ενώ πολλοί εργαζόμενοι κάνουν τις ασκήσεις στα γραφεία τους μετά το μεσημεριανό γεύμα.

«Στην Ιαπωνία, όλοι γνωρίζουν για το Radio Taiso επειδή έπρεπε να το κάνουμε κάθε μέρα στο σχολείο» αναφέρει η Kumiko Kanayama, Grandmaster του Shiatsu και ιδρύτρια του The Five Lights Center of Shiatsu, στο wellandgood. Και προσθέτει ότι «Πέρα από το σχολείο, μεταδίδεται από τον δημόσιο εθνικό τηλεοπτικό σταθμό και το ραδιόφωνο. Μάλιστα πολλές εταιρείες διοργανώνουν καθημερινά το δικό τους Radio Taiso, ώστε όλοι μαζί να ασκούνται στο γραφείο».

«Όταν επιστρέφω στην Ιαπωνία κάθε καλοκαίρι, πηγαίνω στο πάρκο κάθε πρωί, επειδή εκεί υπάρχει το Radio Taiso» δηλώνει η Kanayama και υπογραμμίζει ότι «Βλέπω ανθρώπους που είναι 80άρηδες ή 90άρηδες να γυμνάζονται – και είναι δυνατοί και υγιείς επειδή βγαίνουν από το σπίτι, γυμνάζονται και συναντούν ανθρώπους».

Τι ακριβώς είναι το Radio Taiso;
Η ιαπωνική πρακτική του Radio Taiso εμπνεύστηκε αρχικά από τις πρωινές ασκήσεις που μεταδόθηκαν από την αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία Metropolitan Life. Τον Νοέμβριο του 1928, η Ιαπωνία ξεκίνησε το Εθνικό Πρόγραμμα Ασκήσεων Υγείας (το οποίο ήταν πρόδρομος του Radio Taiso) για να τιμήσει την επίσημη άνοδο του αυτοκράτορα Χιροχίτο στον θρόνο.

Το 1951, άρχισε να μεταδίδεται από το δημόσιο ραδιόφωνο και συνεχίζει να μεταδίδεται καθημερινά στις 6:30 π.μ. (και αρκετές ακόμη φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας). Μία έρευνα κατέγραψε ότι περισσότεροι από 27 εκατομμύρια άνθρωποι δήλωσαν ότι έπαιρναν μέρος στην πρωινή γυμναστική περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα.

Από τότε που ξεκίνησε το Radio Taiso, δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου, αν και απαγορεύτηκε για λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλοι οι εργαζόμενοι σε κατασκευές, εργοστάσια και γραφεία συμμετέχουν στην πρακτική -και μάλιστα οι 10.000 υπάλληλοι της κυβέρνησης του Τόκιο καλούνται να την εξασκούν κάθε μέρα της εβδομάδας.

Ποια είναι τα οφέλη του Radio Taiso;
Τις ασκήσεις γυμναστικής κάνουν στην Ιαπωνία άνθρωποι όλων των ηλικιών. Και μην ξεχνάτε ότι εκεί ζουν τα περισσότερα άτομα ηλικίας άνω των 100 ετών στον κόσμο.

«Καθώς η ευελιξία και η κινητικότητα των αρθρώσεων τείνουν να μειώνονται με την ηλικία, η ενσωμάτωση ασκήσεων κινητικότητας μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους βελτιώνοντας την ισορροπία, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσης και βοηθώντας σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το λύγισμα, το τέντωμα και το περπάτημα» υπογραμμίζει ο Kyle Krupa, φυσικοθεραπευτής και ιδρυτής του KRU PT + Performance Lab.

Οι ασκήσεις αυτές κάνουν ακόμη και στους αθλητές. Η εκτέλεση αυτών των ασκήσεων μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της απόδοσης και τη μείωση των τραυματισμών σε αθλητές, να εξουδετερώσει τις επιπτώσεις της καθιστικής εργασίας και να διαχειριστεί τον πόνο σε άτομα με χρόνιους πόνους όπως η αρθρίτιδα.

«Η πλειονότητα των κινήσεων διεξάγεται σε έκταση και περιστροφή, καθιστώντας το μια εξαιρετική ρουτίνα για την αντιμετώπιση της κακής στάσης του σώματος, του περιορισμένου εύρους κίνησης της σπονδυλικής στήλης και της ισορροπίας» δηλώνει η Krupa. Η συνεπής εξάσκηση αυτών των κινήσεων πλήρους εύρους είναι αυτό που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την κινητικότητα και την ευλυγισία σας με την πάροδο του χρόνου.

Πώς να εξασκηθείτε μόνοι σας στο Radio Taiso
Δείτε επτά κινήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να χαλαρώσουν το μυαλό και το σώμα σας, ενώ παράλληλα αυξάνουν την ευλυγισία, τη ροή του αίματος και τη ροή της ενέργειας.

Για κάθε κίνηση μην κρατάτε την έκταση, αλλά κινηθείτε ρυθμικά καθώς εισπνέετε και εκπνέετε.

Δείτε πώς μπορείτε να ξεκινήσετε στο σπίτι:

Κίνηση Radio Taiso 1

Καθίστε σε μια καρέκλα με τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα και τα χέρια σας στην αγκαλιά σας.

Χαλαρώστε τα πόδια σας και διατηρήστε ένα ίσιο κέντρο.

Τεντώστε τα χέρια σας προς τα πάνω και μετά προς τα έξω, αναπνέοντας βαθιά.

Κίνηση 2

Αυτή η διάταση βοηθά στην ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης, στην αύξηση της ευλυγισίας και στην ενίσχυση του μυϊκού τόνου.

Καθίστε σε μια καρέκλα με τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα και τα χέρια σας στην αγκαλιά σας.

Χαλαρώστε τα πόδια σας και τεντώστε την αριστερή πλευρά του σώματός σας σηκώνοντας το αριστερό σας χέρι προς τα πάνω και προς τη δεξιά πλευρά με την παλάμη προς τα πάνω.

Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.

Κίνηση 3

Καθίστε σε μια καρέκλα με τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα και τα χέρια σας στα γόνατά σας.

Σταυρώστε τα χέρια σας μπροστά από το σώμα σας.

Τεντώστε τις άκρες των δαχτύλων σας στις απέναντι πλευρές του δωματίου, αναπνέοντας βαθιά.

Κίνηση 4

Από την παραπάνω κίνηση 3 (τα χέρια σταυρωμένα μπροστά από το σώμα σας), ανοίξτε τα χέρια σας στο πλάι, κρατώντας τους καρπούς σας χαλαρούς και τις παλάμες στραμμένες προς τα κάτω.

Αναπνεύστε βαθιά.

Επαναλάβετε τις κινήσεις τρία και τέσσερα μαζί τέσσερις φορές για να αυξήσετε τη ροή του αίματος.

Κίνηση 5

Καθίστε σε μια καρέκλα με τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα και τα χέρια σας στα γόνατά σας.

Συγκρατήστε τα χέρια σας πίσω από την πλάτη σας, ανοίξτε το στήθος σας, καμπυλώστε την πλάτη σας και τεντώστε το κεφάλι σας προς τα πίσω.

Αναπνεύστε βαθιά.

Κίνηση 6

Αυτή η κίνηση απελευθερώνει τον πόνο στους ώμους και τον αυχένα.

Καθίστε σε μια καρέκλα με τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα και τα χέρια σας κάτω από τα πλευρά σας.

Σηκώστε τους ώμους σας προς τα αυτιά σας και μετά αφήστε τους.

Κίνηση 7

Καθίστε σε μια καρέκλα με τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα και τα χέρια σας στην αγκαλιά σας.

Με τα πόδια σας χαλαρά, τεντώστε και τα δύο χέρια σας προς τα πάνω και προς τη δεξιά πλευρά σας με τις παλάμες σας να κοιτάζουν η μία την άλλη.

Επαναλάβετε και από την άλλη πλευρά.

www.oloygeia.gr

unsplash.com Dane Wetton

Γρήγορα Αποτελέσματα στη Δίαιτα Χωρίς Πείνα: Κατανάλωσε Πολλά Σνακ Μέσα στη Ημέρα # Πως θα το Κάνεις

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr