Τι είναι το αλκαλικό νερό και ωφελεί πράγματι την υγεία;

Τι είναι το αλκαλικό νερό και ωφελεί πράγματι την υγεία;

Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ισχυρισμό υγείας για το αλκαλικό νερό;

To νερό όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, αποτελείται από υδρογόνο και οξυγόνο και σε αυτά τα δύο οφείλεται και το σύμβολο H 2 O.

Το πόσο όξινο είναι, καθορίζεται από το ΡΗ του. Το PH 7 θεωρείται ουδέτερο δηλαδή υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ όξινου και αλκαλικού. Εάν το νερό είναι κάτω από 7 στην κλίμακα pH, είναι “όξινο”. Αν είναι μεγαλύτερο από 7, είναι “αλκαλικό”.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ελέγχου Ποιότητας της ΕΥΔΑΠ το νερό της Αττικής έχει PH 7,8 (μετρήσεις 2012) συνεπώς είναι πολύ οριακά αλκαλικό. Λόγω της φήμης του υπέρ της υγείας μερικοί επιλέγουν εμφιαλωμένο νερό που διαφημίζεται ως αλκαλικό.

Η διαφορά του με τα υπόλοιπα εμφιαλωμένα είναι πως στα εμφιαλωτήρια προστίθεται στο νερό συστατικά για να επιτευχθεί αλκαλικό PH. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει το νερό πιο αλκαλικό. Μια διαδικασία που ονομάζεται ηλεκτρόλυση χρησιμοποιεί μια συσκευή με ηλεκτρικό ρεύμα για να χωρίσει το νερό σε όξινα και αλκαλικά συστατικά. Στη συνέχεια, το αλκαλικό συστατικό αποθηκεύεται για εμφιάλωση. Η προσθήκη ορισμένων μετάλλων, όπως το ασβέστιο, το νάτριο, το μαγνήσιο και το κάλιο, στο νερό μπορεί επίσης να το κάνει πιο αλκαλικό.

Οι λάτρεις του αλκαλικού νερού ισχυρίζονται ότι το αυξημένο υδρογόνο του παρέχει μεγαλύτερη ενυδάτωση από το κανονικό νερό, ειδικά μετά από μια σκληρή προπόνηση σύμφωνα με το webmd . Επίσης υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος, στην επιβράδυνση της οστικής απώλειας και της γήρανσης, να αποτρέψει καρδιακές παθήσεις, να ενισχύσει το μεταβολισμό και να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά, ισχυρισμοί που όμως, δεν έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά.

Από την άλλη πλευρά το όξινο δημιουργεί οξύ στο αίμα και τα κύτταρα και γι’αυτο έχει κατηγορηθεί για πολλά προβλήματα υγείας. Ωστόσο ούτε για αυτούς τους ισχυρισμούς υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να τους υποστηρίζουν σύμφωνα με την mayoclinic.

Η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) δεν έχει εγκρίνει κανένα ισχυρισμό υγείας σχετικά με το αλκαλικό νερό επειδή δεν βασίζεται σε στέρεα επιστημονικά δεδομένα.

Την ανεπάρκεια των μελετών που να επιβεβαιώνουν τα ευεργετήματα του αλκαλικού νερού διαπίστωσε και μελέτη του 2022 στο International Journal of Environmental Health Engineering . Αυτή τη μελέτη αν και έδειξε ότι το αλκαλικό νερό μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας βελτίωσης της ενυδάτωσης και της πέψης, οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά υψηλής ποιότητας ώστε να προτείνουν το αλκαλικό νερό ως προϊόν υγείας.

Ο βασικός ισχυρισμός των θαυμαστών του αλκαλικού νερού αλλά και του τμήματος Marketing των εταιρειών που το πουλάνε είναι πως ενυδατώνει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο είδος νερού. Ωστόσο θα πρέπει να θυμάστε ότι για την ενυδάτωση του οργανισμού σημασία έχει η ποσότητα. Συμπερασματικά, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία στην τυπική ιατρική ή επιστημονική βιβλιογραφία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι το αλκαλικό νερό έχει μεγαλύτερες επιδράσεις στην υγεία ή οφέλη για την υγεία από το να πίνει κανείς κανονικό νερό.

cibum.gr

unsplash.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Οι αλλαγές που θα δείτε στο σώμα σας αν κάνετε κάθε μέρα 20 λεπτά pilates

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr