Καλλυντικά Μακιγιάζ, Αποσμητικά, Σαμπουάν: Δημοφιλή και Επικίνδυνα -Νέα Λίστα-Ποια Είναι.

Καλλυντικά Μακιγιάζ, Αποσμητικά, Σαμπουάν: Δημοφιλή και Επικίνδυνα -Νέα Λίστα-Ποια Είναι.

Τα νέα αφρόλουτρα και σαμπουάν που μπήκαν στην “επικίνδυνη λίστα” – Χημικά και σε είδη μακιγιάζ!

Νέες ενημερώσεις στο Ευρωπαϊκό σύστημα RAPEX για επικίνδυνη ουσία σε καλλυντικά, αφρόλουτρα, σαμπουάν, μους για τα μαλλιά και μακιγιάζ.

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι ενημερώσεις στο Ευρωπαϊκό Σύστημα ειδοποίησης για μη εδώδιμα προϊόντα για καλλυντικά είδη προσωπικής υγιεινής που περιέχουν την επικίνδυνη ουσία Butylphenyl ethylpropional (BMHCA) που έχει απαγορευτεί σε καλλυντικά που παρασκευάζονται και διακινούνται στην ΕΕ από το 2022. Το cibum παραθέτει παρακάτω κάποια από τα καλλυντικά, κολόνιες, αποσμητικά, είδη προσωπικής υγιεινής ακόμα και είδη μακιγιάζ, που έχουν προστεθεί τις τελευταίες ημέρες στη λίστα του Ευρωπαϊκού συστήματος για κίνδυνο από μη εδώδιμα προϊόντα.

Δείτε επίσης: Λαμία – τροφική δηλητηρίαση: Από πρόθεση η φωτιά στο κέτερινγκ
Ταυτόχρονα το Cibum λαμβάνει συνεχώς mail από Έλληνες καταναλωτές, που διαβάζουν τα ψιλά γράμματα και εντοπίζουν την τοξική ουσία σε καλλυντικά και προϊόντα που χρησιμοποιούν. Ο λόγος είναι ο ίδιος: Η παρουσία του Butylphenyl ethylpropional (BMHCA) που αναγράφεται και ως Lilial που θα μπορούσε να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα , μπορεί να βλάψει την υγεία του εμβρύου και μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση του δέρματος”.

Λόγω ανησυχιών σχετικά με τον ερεθισμό και την ευαισθητοποίηση του δέρματος, το lilial έχει επίσης ταξινομηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις 26 αλλεργιογόνες ουσίες που πρέπει να γνωστοποιούνται στις ετικέτες των προϊόντων στην ΕΕ και δεν μπορούν να αναφέρονται ως «άρωμα».

Πολλές από αυτές τις μάρκες αυτές πωλούνται και στην Ελλάδα όμως οι καταναλωτές θα πρέπει οι ίδιοι να διαβάζουν τις πληροφορίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας για να δούν εάν περιέχει το επικίνδυνο συστατικό, που συνήθως αναφέρεται είτε ως Lilial είτε ως Butylphenyl Methylpropional.

Μερικά προϊόντα ενδέχεται να έχουν ανανεωθεί και να μην περιέχουν τη χημική ουσία, καθώς οι περισσότερες εταιρείες έχουν αλλάξει τη σύνθεση την προϊόντων τους, αλλά δυστυχώς όπως δείχνουν οι ανακλήσεις σε διάφορες χώρες, οι αναφορές στο safety Gate της ΕΕ αλλά και οι καταγγελίες που δεχόμαστε, δεν έχουν φροντίσει να ανακαλέσουν τα προϊόντα που περιέχουν την ουσία Lilial. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες που, ή αγνοούν την νέα νομοθεσία ή απλώς συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το Butylphenyl Methylpropional, αδιαφορώντας για την υγεία του καταναλωτικού κοινού.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές μόνο από τις νέες ειδοποιήσεις στο σύστημα Rapex των τελευταίων ημερών, στις οποίες προστέθηκαν και ειδοποιήσεις για είδη μακιγιάζ όχι για την ουσία Butylphenyl Methylpropional αλλά για παρουσία PFOA. Τα PFOA αποτελούν μέρος μεγάλης ομάδας χημικών ουσιών γνωστών ως υπερφθοροαλκυλ και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) τα οποία αποκαλούνται και «για πάντα χημικά» καθώς δεν διασπώνται εύκολα και μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον και στο ανθρώπινο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν βρει ότι η έκθεση σε PFOA αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων όγκων του ήπατος, των όρχεων, των μαστικών αδένων (στήθους) και του παγκρέατος.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) έχει ταξινομήσει το PFOA ως «καρκινογόνο για τον άνθρωπο» (Ομάδα 1), με βάση επαρκή στοιχεία ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε πειραματόζωα και ισχυρές ενδείξεις ότι έχει μερικές από τις βασικές ιδιότητες ενός καρκινογόνου σε άτομα που εκτίθενται σε αυτό.

Ακολουθούν μερικές μόνο ενημερώσεις για δημοφιλή καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες στο RAPEX. 

Bath foam Name Periler Fresia di Lanzarote

Κρέμα για το δέρμα Dove Derma Spa Goodness

Κολόνια City Glam της Mav

Κολόνια Diadora Diadora energy fragrance

Αιλάινερ Eyeliner Core Crayon Brand LH Cosmetics Crayon προέλευσης Γερμανίας.Η Φινλανδία ενημέρωσε για παρουσία υπερφθορονονυλ διμεθικόνης, η οποία είναι μια ένωση που σχετίζεται με το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA). Τα PFOA αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Το προϊόν δεν συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τον κανονισμό για τους έμμονους οργανικούς ρύπους (POP) και αποσύρθηκε από την αγορά.

Μολύβι για τα χείλη Lip liner Stay On Me Lip Liner Brand Diego dalla Palma προέλευσης Γερμανίας ενημέρωσε η Φινλανδία. Περιέχει PFOA.

Κολόνια ANGELIA Laura Rossi προέλευσης Ισπανίας ενημέρωσε η Ιταλία

Αποσμητικό Perlier Muschio Bianco

Κρέμα για τα χέρια Leocrema

Μαλακτικό μαλλιών Elvive by L’OREAL PARIS

Μους για τα μαλλιά PANTENE

Αφρόλουτρο Tesori d’Oriente

Σαμπουάν FRUCTIS της GARNIER προέλευσης Γαλλίας

Σαμπουάν PANTENE Nature fusion lisci vitality

Μους για τα μαλλιά L’OREAL PARIS STUDIOLINE SILK & GLOSS MOUSSE VOLUME προέλευσης Γαλλίας

Σαμπουάν PANTENE Nature fusion massaggio idratante

Σαμπουάν Elvive by L’OREAL PARIS Antiforfora intensivo shampoo trattante

Μαλακτικό για τα μαλλιά Herbal essences

Αφρόλουτρο Vidal doccia schiuma Mora e Muschio

Μους για τα μαλλιά L’OREAL PARIS Studio line Style & Shine

Αποσμητικό Neutro Roberts.

Πηγή:cibum.gr

FOTO:cibum.gr

Ω3 για την Άσχημη Καλοκαιρινή Οσμή του Σώματος αλλά και του Στόματος! Θα Μυρίζεις Υπέροχα!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr