Πώς να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα

Πώς να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί σωστά.

Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες στην καθημερινή σας διατροφή.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι τροφές που τρώτε επηρεάζουν όχι μόνο την ποσότητα σιδήρου που καταναλώνετε, αλλά και το πόσο καλά απορροφάται στο σώμα σας .

Μόλις απορροφηθεί από το σώμα σας, χρησιμοποιείται ως δομικό στοιχείο για την αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου γύρω από το σώμα .

Ο σίδηρος είναι επίσης συστατικό της μυοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης αποθήκευσης οξυγόνου που βρίσκεται στους μύες . Αυτό το οξυγόνο χρησιμοποιείται όταν χρησιμοποιούμε τους μύες μας.

Το συνιστώμενο εύρος πρόσληψης είναι 7–18 mg την ημέρα για τον γενικό πληθυσμό και έως 27 γραμμάρια για τις έγκυες γυναίκες .

Ποιες τροφές το περιέχουν;
Μπορεί να έχετε ακούσει ότι μπορείτε να πάρετε σίδηρο από το κόκκινο κρέας, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες τροφές οι οποίες περιέχουν φυσικό σίδηρο 

Στα τρόφιμα, ο σίδηρος υπάρχει σε δύο μορφές: αιμικός και μη αιμικός.

Πηγές Αιμικού Σιδήρου

Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε ζωικές τροφές που περιέχουν αιμοσφαιρίνη, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά.

Ο αιμικός σίδηρος είναι η καλύτερη μορφή σιδήρου, καθώς έως και το 40% του απορροφάται εύκολα από το σώμα.

Οι καλές πηγές τροφίμων αιμικού σιδήρου περιλαμβάνουν:

 

Βοδινό κρέας
Χοιρινό
Κοτόπουλο
Μοσχαρίσιο
Ψάρια όπως ιππόγλωσσα,  πέρκα, σολομός ή τόνος
Οστρακόδερμα όπως μύδια, στρείδια και μύδια
Τα κόκκινα κρέατα και τα κρέατα οργάνων όπως το συκώτι είναι ιδιαίτερα καλές πηγές.

 

Πηγές μη αιμικού σιδήρου

Ο μη αιμικός σίδηρος προέρχεται κυρίως από φυτικές πηγές και υπάρχει σε δημητριακά, λαχανικά και εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Αυτή είναι η μορφή που προστίθεται σε τροφές εμπλουτισμένες  με σίδηρο, καθώς και σε πολλά συμπληρώματα.

Υπολογίζεται ότι το 85-90% της συνολικής πρόσληψης σιδήρου προέρχεται από τη μη αιμική μορφή, ενώ το 10-15% προέρχεται από τη μορφή αίμης.

Όσον αφορά τη βιοδιαθεσιμότητά του, ο μη αιμικός σίδηρος απορροφάται πολύ λιγότερο αποτελεσματικά από τον αιμικό σίδηρο.

Καλές πηγές μη αιμικού σιδήρου είναι:

Εμπλουτισμένα δημητριακά, ρύζι, σιτάρι και βρώμη.
Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο.
Αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες και βερίκοκα.
Φασόλια όπως οι φακές και η σόγια.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr