Οι 5 καλύτερες ασκήσεις για άτομα με διαβήτη

Οι 5 καλύτερες ασκήσεις για άτομα με διαβήτη

Η αερόβια δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την ανάγκη για ινσουλίνη

Εάν έχετε διαβήτη, η άσκηση προσφέρει εκπληκτικά οφέλη. Όχι μόνο μειώνει τα επίπεδα άγχους σας, μπορεί επίσης να μειώσει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας και μπορεί ακόμη και να μειώσει τις απαιτήσεις σας σε ινσουλίνη.

Η άσκηση είναι τόσο σημαντική για τα άτομα με διαβήτη που το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) συνιστά 150 λεπτά αερόβιας άσκησης κάθε εβδομάδα. Και η American Diabetes Association συνιστά να μην χάνετε περισσότερες από δύο ημέρες αερόβιας άσκησης στη σειρά.

Ρωτήσαμε τους ειδικούς του διαβήτη, Sue Cotey, RN, CDCES και Andrea Harris, RN, CDCES για μερικές από τις καλύτερες ασκήσεις εάν έχετε διαβήτη. Παρακάτω είναι οι συστάσεις τους σχετικά με το πόση άσκηση είναι κατάλληλη για εσάς και μερικούς από τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να την αποκτήσετε.

5 ασκήσεις για άτομα με διαβήτη

Προσπαθήστε να κάνετε τη συνήθεια να κάνετε τις παρακάτω ασκήσεις σε τακτική βάση, λέει ο Cotey. Θα σας δώσουν τα μέγιστα οφέλη για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον διαβήτη σας και είναι σχετικά εύκολο να ταιριάζουν κάθε μέρα.

Περπάτημα — Επειδή ο καθένας μπορεί να το κάνει σχεδόν οπουδήποτε, το περπάτημα είναι η πιο δημοφιλής άσκηση και συνιστάται ιδιαίτερα για άτομα με διαβήτη. Περπατώντας 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα, πέντε φορές την εβδομάδα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα. Μπορείτε ακόμη και να χωρίσετε αυτά τα 30 λεπτά σε συνεδρίες 10 λεπτών τρεις φορές την ημέρα.

Τάι Τσι — Αυτή η κινεζική μορφή άσκησης χρησιμοποιεί αργές, ομαλές κινήσεις του σώματος για να χαλαρώσει το μυαλό και το σώμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι ολοκληρώνουν συνεδρίες tai chi παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Αναφέρουν επίσης αυξημένη ζωτικότητα, ενέργεια και ψυχική υγεία.

Γιόγκα — Μια παραδοσιακή μορφή άσκησης, η γιόγκα ενσωματώνει υγρές κινήσεις που χτίζουν ευελιξία, δύναμη και ισορροπία. Είναι χρήσιμο για άτομα με διάφορες χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη. Μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη λειτουργία των νεύρων, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη κατάσταση ψυχικής υγείας και ευεξίας. Σύμφωνα με την ADA, η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα λόγω της βελτιωμένης μυϊκής μάζας.

Χορός — Ο χορός δεν είναι υπέροχος μόνο για το σώμα σας. Η διανοητική εργασία για να θυμάστε τα βήματα και τις ακολουθίες χορού ενισχύει πραγματικά την εγκεφαλική δύναμη και βελτιώνει τη μνήμη. Για όσους πάσχουν από διαβήτη, είναι ένας διασκεδαστικός και συναρπαστικός τρόπος για να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητα, να προωθήσουν την απώλεια βάρους, να βελτιώσουν την ευελιξία, να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα και να μειώσουν το στρες. Ο χορός καρέκλας, ο οποίος ενσωματώνει τη χρήση μιας καρέκλας για την υποστήριξη ατόμων με περιορισμένες σωματικές ικανότητες, κάνει τον χορό μια επιλογή για πολλά άτομα. Σε μόλις 30 λεπτά, ένας ενήλικας 150 κιλών μπορεί να κάψει έως και 150 θερμίδες.

Κολύμπι

— Η κολύμβηση τεντώνει και χαλαρώνει τους μύες σας και δεν ασκεί πίεση στις αρθρώσεις σας, κάτι που είναι εξαιρετικό για άτομα με διαβήτη. Για όσους πάσχουν από διαβήτη ή διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη, μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, καίει θερμίδες και μειώνει τα επίπεδα στρες. Για να έχετε το μέγιστο όφελος από την κολύμβηση, σας συνιστούμε να κολυμπάτε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον δέκα λεπτά και να αυξάνετε σταδιακά τη διάρκεια της προπόνησης. Τέλος, ενημερώστε τον ναυαγοσώστη ότι έχετε διαβήτη πριν μπείτε στην πισίνα.

Ασκήθείτε με ασφάλεια
Πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης, μιλήστε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η άσκηση που θα επιλέξετε είναι ασφαλής και κατάλληλη για τον τύπο του διαβήτη σας. Θυμηθείτε να ξεκινήσετε σιγά σιγά, ειδικά αν δεν είστε σωματικά δραστήριοι για λίγο.

Ακολουθούν άλλες συμβουλές ασφαλείας:

Ελέγξτε το σάκχαρό σας πριν και μετά την άσκηση μέχρι να συνειδητοποιήσετε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στην άσκηση.

Είτε έχετε διαβήτη τύπου 1 είτε τύπου 2, βεβαιωθείτε ότι το σάκχαρό σας είναι μικρότερο από 250 mg/dl πριν από την άσκηση. Για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, η άσκηση με σάκχαρο στο αίμα υψηλότερο από 250 mg/dl μπορεί να προκαλέσει κετοξέωση, η οποία μπορεί να είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ινσουλίνης στο σώμα. Κάντε μια προθέρμανση πέντε λεπτών πριν και μια  πέντε λεπτών μετά την άσκηση.

Πίνετε άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
Να είστε προετοιμασμένοι για τυχόν επεισόδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Έχετε κάτι διαθέσιμο που μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα σακχάρου, όπως σκληρή καραμέλα, ταμπλέτες γλυκόζης ή 4 ουγγιές χυμό.

Φορέστε μια ζώνη αναγνώρισης ιατρικής ειδοποίησης. Εάν παρουσιαστεί έκτακτη ανάγκη, το EMS θα ξέρει πώς να σας θεραπεύσει σωστά.
Να έχετε πάντα κινητό τηλέφωνο.

Αποφύγετε την άσκηση σε εξαιρετικά ζεστές ή χαμηλές θερμοκρασίες .
Φορέστε κατάλληλα παπούτσια και κάλτσες για να προστατεύσετε τα πόδια σας.

Όπως με κάθε άσκηση, ακούτε πάντα το σώμα σας. Εάν έχετε δύσπνοια ή ζαλάδα, σταματήστε την άσκηση. Αναφέρετε τυχόν ασυνήθιστα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στον γιατρό σας.

health.clevelandclinic.org

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr