Συρίγγιο και θεραπεία με βότανα

Συρίγγιο και θεραπεία με βότανα

Το συρίγγιο είναι μία συχνή επώδυνη πάθηση που παρατηρείται συχνά και δημιουργεί φλεγμονή στην περιοχή του πρωκτού. Ποια είναι η θεραπεία και ποια βότανα μπορούν να βοηθήσουν;
Το συρίγγιο πρωκτού είναι μια μακροχρόνια, επώδυνη κατάσταση, η οποία άλλοτε παρουσιάζει εξάρσεις και άλλοτε υφέσεις. Η φλεγμονή που έχει δημιουργηθεί προκαλεί πύον, το οποίο πρέπει να αφαιρεθεί με χειρουργείο. Μετεγχειρητικά παραμένει ένα συρίγγιο από το οποίο τρέχει υγρό.

Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Συρίγγιο πρωκτού και αίτια

Μόλυνση
Νόσος Crohn
Ιδρωταδενίτιδα (συχνή σε καπνιστές και παχύσαρκους)
Tα συρίγγια πρωκτού σπάνια οφείλονται σε κάποιον τραυματισμό ή σε κάποιο ξένο σώμα.

Συρίγγιο και θεραπεία με βότανα

Συρίγγιο πρωκτού και συμπτώματα
Τα αποστήματα εκδηλώνονται ξαφνικά και τα κυριότερα συμπτώματα είναι η διόγκωση, η πρωκτική αιμορραγία και ο πυρετός. Τα συρίγγια εμφανίζονται σαν ένα στόμιο ή πολλά στόμια από τα οποία τρέχει πύον. Το στόμιο αυτό μπορεί να ανοιγοκλείνει ή αντίθετα στην περίπτωση της ιδρωταδενίτιδας να είναι σε μεγάλο αριθμό. Ο πόνος που προκαλείται στους ασθενείς, τόσο από τα αποστήματα όσο και από τα συρίγγια είναι πολύ πιο σοβαρός από αυτόν που οφείλεται σε αιμορροΐδες.

Συρίγγιο και θεραπεία με laser
Τα πυώδη αποστήματα χρήζουν αντιμετώπισης. Η χειρουργική αφαίρεση του πύου είναι απαραίτητη, διότι εάν το χειρουργείο καθυστερήσει τότε τα αποστήματα διογκώνονται αποφέροντας τεράστιο πόνο. Επειδή συχνά προέρχονται από ένα στόμιο μέσα στον πρωκτό, συχνά παραμένει ένα συρίγγιο το οποίο θα αντιμετωπισθεί σε δεύτερη φάση. Ο χειρουργός – πρωκτολόγος θα φροντίσει για μια αποτελεσματική θεραπεία. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται όταν ο μη εξειδικευμένος χειρουργός δεν μπορεί να εντοπίσει το απόστημα. Οι ασθενείς είναι πολύ πιθανό να πονούν μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό μπορεί να διευκολυνθεί με αναλγητικά φάρμακα και καθαρτικά. Η αναρρωτική άδεια είναι αναγκαία.

Συρίγγιο και θεραπεία με βότανα
Η ίαση του πρωκτικού συριγγίου με φαρμακευτική θεραπεία δεν καθίσταται δυνατή, κυρίως επειδή η μολυσμένη περιοχή βρίσκεται σε σημείο όπου ασκείται υψηλότερη πίεση, η οποία εμποδίζει τη μολυσμένη περιοχή να αδειάσει. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ανακουφίσει μόνο τα συμπτώματα, και η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη θεραπευτική μέθοδος για τη ριζική θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια βότανα τα οποία δεν θεραπεύουν αλλά προσφέρουν ανακούφιση στον πόνο.

Rhizoma Coptidis, πρόκειται για μια αποξηραμένη ρίζα. Το κινέζικο βότανο ως αντιφλεγμονώδες είναι επωφελές για διάφορες λοιμώξεις και αποστήματα.
Vara Churna, πρόκειται για ένα αγιουρβεδικό βότανο το οποίο είναι χρήσιμο για πολλαπλά προβλήματα. Βοηθά στην εξόντωση των συσσωρευμένων τοξίνων που βρίσκονται στο σώμα.
Κουρκουμίνη, πρόκειται για ένα συστατικό το οποίο βρίσκεται στον κουρκουμά και φέρει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε διάφορες παθήσεις που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο. Έχουν παρατηρηθεί κάποια υποσχόμενα αποτελέσματα που αφορούν ασθενείς με ποικίλες φλεγμονώδεις νόσους, όπως καρκίνος, ρευματοειδή αρθρίτιδα, χοριοειδίτιδα ελκώδη πρωκτίτιδα, ευερέθιστο έντερο, χρόνια βακτηριδιακή προστατίτιδα και περιπρωκτικό συρίγγιο.
Στοιχεία από

planetayurveda.commayoclinic.com
health4u.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr