Γαλοπούλα:Η μεγάλη διατροφική της αξία Και Τα Γρήγορα Μυστικά χωρίς κόπο, (για ζουμερή γαλοπούλα).

Γαλοπούλα:Η μεγάλη διατροφική της αξία Και Τα Γρήγορα Μυστικά χωρίς κόπο, (για ζουμερή γαλοπούλα).

Γαλοπούλα: Μήπως θα έπρεπε να την τρώμε συχνότερα;
της Χριστίνας Φοντόρ

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπως και στην Ελλάδα, η γαλοπούλα αποτελεί το βασικό έδεσμα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αν και είναι νόστιμο κρέας, με ελάχιστα λιπαρά (εφόσον αφαιρούμε την πέτσα), πληθώρα θρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, φώσφορο) και λίγες θερμίδες, οι περισσότεροι Έλληνες την καταναλώνουν -δυστυχώς- μόνο μια φορά το χρόνο.

Η υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης είναι απαραίτητη στον οργανισμό, διότι αποτελεί δομικό συστατικό των μυών, των οργάνων και γενικότερα των ιστών στο σώμα. Η γαλοπούλα είναι, επίσης, πλούσια σε τρυπτοφάνη, αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία χαρίζει με τη σειρά της αισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας στον οργανισμό.

Η Β2 είναι απαραίτητη στον οργανισμό, για την καλή λειτουργία των νευρώνων και γενικότερα του νευρικού συστήματος και για την παραγωγή ενέργειας, ενώ η Β12 συμμετέχει στο «χτίσιμο» των ιστών, στην οξυγόνωση και στην άμυνα του οργανισμού, καθώς και στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Η βιταμίνη Β3 είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και του πεπτικού συστήματος, ενώ η Β6 είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, τη σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων και συμμετέχει στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος.

Σχετικά με τα μέταλλα, ο φώσφορος είναι απαραίτητο συστατικό για τον οργανισμό, διότι συμμετέχει σε όλες σχεδόν τις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και είναι σημαντικός, κυρίως για την δομή των οστών και των δοντιών. Συμβάλλει, επίσης, στην καλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και του νευρικού συστήματος. Ο σίδηρος βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς.

Όπως αναφέραμε, η γαλοπούλα είναι χαμηλής περιεκτικότητάς σε λίπος και περιέχει ελάχιστη χοληστερόλη και νάτριο, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Μπορεί να καταναλωθεί, τόσο από άτομα που προσπαθούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος, όσο και από άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, δυσλιπιδαιμία και υπέρταση.

Μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο θα μαγειρέψουμε τη γαλοπούλα. Για το χριστουγεννιάτικο γεύμα τη συνηθίζουμε «γεμιστή».

Ψήστε τη σε σιγανή φωτιά και χαμηλή θερμοκρασία (στους 175 βαθμούς για 3 ½ με 5 ½ ώρες), για να διατηρηθεί το κρέας της ζουμερό. Αν θελήσετε να την κάνετε ακόμη πιο «λάιτ», αποφύγετε να την αλείψετε με βούτυρο ή λάδι, αφαιρέστε το δέρμα (πέτσα) και ψήστε την μέσα σε ειδική σακούλα ή αλουμινόχαρτο για να κρατήσει την υγρασία της και τους φυσικούς χυμούς της. Μια άλλη πρόταση θα ήταν να την βράσετε πριν την ψήσετε.

Για περισσότερη νοστιμιά, μπορείτε να την μαρινάρετε (συνήθως σε χυμό πορτοκάλι/ λεμόνι και διάφορα μυρωδικά της προτίμησης σας).

Η γέμιση, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του χριστουγεννιάτικου γεύματος, δεν είναι ανάγκη να την αποφύγετε. Μπορείτε όμως να κάνετε μικρές διορθωτικές αλλαγές ώστε να μειώσετε το θερμιδικό της φορτίο. Αποφύγετε τον κιμά και τα αλλαντικά και προσθέστε ρύζι, ξερά φρούτα, λαχανικά, ψωμί, κάστανα, ξηρούς καρπούς και σταφίδες για να δώσετε γεύση και άρωμα.

Αν μαγειρευτεί σωστά, η γαλοπούλα, είναι μια καλή διατροφική επιλογή, για μικρούς και μεγάλους, διότι περιέχει παράλληλα απόλαυση και πλούσια θρεπτική αξία. Γίνεται γεμιστή, σκέτη ψητή, στην κατσαρόλα, σνίτσελ ψητό παναρισμένο με φρυγανιά και αυγό, μπιφτέκια- σουτζουκάκια- γιουβαρλάκια (από κιμά γαλοπούλας).

Χριστίνα Φοντόρ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος www.mednutrition.gr

Ζουμερή γαλοπούλα με δύο κινήσεις

ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΟΛΗΣ

Τα Χριστούγεννα έφτασαν και όλα οδεύουν προς τo χριστουγεννιάτικo ρεβεγιόν με πολύ αγαπημένες νοστιμιές. Μια από αυτές είναι και η γαλοπούλα με γέμιση, η βασίλισσα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Είναι η μαγική εικόνα που έρχεται σε όλους στο μυαλό, όταν ακούνε την λέξη γαλοπούλα γεμιστή. Μια γυαλιστερή, χρυσαφένια και πολύ ζουμερή γαλοπούλα με ξεροψημένες πατάτες που αχνίζουν επάνω σε μια μοναδική πιατέλα.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην γαλοπούλα, είναι το ζουμερό κρέας, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη σε εντάσεις γέμιση. Πώς όμως θα πετύχουμε ένα πολύ juicy κρέας, χωρίς να είναι στεγνό και να σχοινιάζουν οι ίνες; Υπάρχει ένας συνδυασμός τεχνικών, που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα.

Αρχικά, μια βασική τεχνική είναι το βούτυρο σε διάφορα σημεία κάτω από την πέτσα της γαλοπούλας είτε στο στήθος είτε στα μπούτια είτε ακόμα και στην πλάτη.

Επιλέγουμε ένα ποιοτικό αγελαδινό βούτυρο και μπορούμε να το αρωματίσουμε με διάφορα βότανα και μπαχαρικά πλάθοντάς το. Στη συνέχεια, μια πιο προχωρημένη τεχνική είναι το brine. Ουσιαστικά, φτιάχνουμε μια άλμη, και πιο συγκεκριμένα, εντάσσουμε στη διαδικασία ένα μικρό στάδιο πάστωσης. Το μυστικό σε όλο αυτό είναι η περιεκτικότητα ζάχαρης, η οποία πρέπει να είναι περίπου 10 %, και ο χρόνος που πρέπει να μείνει το κρέας μας στην άλμη, για να βοηθήσει το κρέας μας να μαλακώσει. Ουσιαστικά, αλατίζουμε σε κανονική ποσότητα το κρέας, μέσα στην κοιλιά και απ’ έξω, και το αφήνουμε μέσα σε ένα σκεύος στο ψυγείο για μία ημέρα. Θα δούμε την επομένη, ότι έχει βγάλει κάποια υγρά. Αυτό σημαίνει, πως πετύχαμε τον στόχο μας.

Τέλος, ο τρόπος ψησίματος είναι το κερασάκι στην τούρτα, καθώς θέλουμε να προφυλάξουμε το κρέας την πρώτη 1 1/2 ώρα σκεπασμένο και στην συνέχεια να το ξεσκεπάσουμε, για να πάρει ένα πολύ ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Συμβουλή: Δεν κόβουμε κατευθείαν το κρέας αφού βγει απ’ τον φούρνο. Πρέπει να ξεκουραστεί τουλάχιστον 30 λεπτά, έτσι ώστε να ρεποζάρει το κρέας της γαλοπούλας, και να μην μας ξεράσει όλους τους χυμούς του στο ξύλο κοπής.

Καλές γιορτές, χρόνια πολλά!

www.olivemagazine.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr