Κυτταρικός μεταβολισμός: ποια συστατικά τον κρατούν …ενεργό

Κυτταρικός μεταβολισμός: ποια συστατικά τον κρατούν …ενεργό

Όσο η ζωτική αυτή λειτουργία των δερματικών κυττάρων παραμένει ενεργή η επιδερμίδα μας έχει τη δύναμη να αντιστέκεται τόσο στο χρόνο που περνά όσο και στις καθημερινές περιβαλλοντικές επιθέσεις. Όταν όμως οι φυσιολογικοί ρυθμοί μειώνονται, η σύγχρονη βιομηχανία ομορφιάς έχει ανακαλύψει τα συστατικά που τη βοηθούν να ξαναβρεί τη χαμένη της ενέργεια.

Αντωνία Θωμοπούλου

Είναι αλήθεια ότι στο άκουσμα της λέξης μεταβολισμός η πρώτη σκέψη είναι το σώμα μας και οι παράγοντες που, στο πέρασμα του χρόνου, επηρεάζουν το ρυθμό και την ευκολία να χάνουμε βάρος. Με τον όρο όμως μεταβολισμό εννοούμε το σύνολο των χημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στα κύτταρα των ζωντανών οργανισμών στο οποίο εντάσσονται μια σειρά από βιοχημικές διαδικασίες που στοχεύουν στην επιδιόρθωσή τους και στην τροφοδοσία των ζωτικών οργάνων με θρεπτικά συστατικά για την καλή τους λειτουργία. Ανάμεσά τους και το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος που έχει το δικό του μεταβολισμό ο οποίος περιλαμβάνει τις βιολογικές διεργασίες ανάμεσα στα κύτταρα της επιδερμίδας- της επιφανειακής, δηλαδή, στιβάδας- και του κυρίως δέρματος που ρυθμίζουν την κυτταρική ανανέωση, την παραγωγή κολλαγόνου και την επανόρθωση από την καθημερινή έκθεση σε εξωγενείς και ενδογενείς επιβλαβείς παράγοντες.

Τι αλλάζει όσο μεγαλώνουμε. Στη βρεφική επιδερμίδα οι ρυθμοί των μεταβολικών λειτουργιών είναι ταχύτατοι. Τα κύτταρα ανανεώνονται κάθε δύο εβδομάδες γεγονός που αποτυπώνεται στην αψεγάδιαστη, ροδαλή της όψη και τη βελούδινη υφή της. Κι ενώ εξωτερικά τίποτα δεν δείχνει να έχει αλλάξει από τα μέσα, ήδη, της δεκαετίας των 20 χρόνων η κυτταρική δραστηριότητα σταδιακά…φθίνει. Πιο αναλυτικά:

-από την ηλικία των 25 χρόνων και μετά απαιτούνται τουλάχιστον 20 μέρες.

-στη δεκαετία των 30 χρόνων 28-40 μέρες.

-στη δεκαετία των 40 το χρονικό διάστημα κυμαίνεται ανάμεσα στις 45-60 μέρες.

-και από τη δεκαετία των 50 και μετά ο κύκλος ανανέωσης ολοκληρώνεται σε 2-3 μήνες!

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα δεν τροφοδοτούνται πλέον με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να επιβραδύνονται σημαντικές βιολογικές λειτουργίες. Η, τόσο αναγκαία για την ακεραιότητα του επιδερμιδικού φραγμού, ανανεωτική διαδικασία, η συστηματική επανόρθωση των φθορών, η σύνθεση νέων ινών κολλαγόνου. Και ενώ η μείωση στην ταχύτητα του ρυθμού της μεταβολικής δραστηριότητας καταγράφεται εξίσου σε όλο το σώμα, τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται στην επιδερμίδα του προσώπου. Το διαπιστώνουμε από την έντονη αφυδάτωση, τη θαμπή του όψη, την ξαφνική ευαισθητοποίηση, τις λεπτές γραμμές ή τις πανάδες που αλλοιώνουν τη χρωματική του ομοιογένεια.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα καλλυντικά

Έχουμε γράψει πολλές φορές για την πληθώρα των ενεργών συστατικών που υπάρχουν πλέον στη σύγχρονη βιομηχανία των καλλυντικών με ευρεία γκάμα δράσεων. Κάποια από αυτά έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να διεγείρουν τους ρυθμούς του μεταβολισμού και να δώσουν στα κύτταρα την απαιτούμενη ενέργεια για να εξουδετερώνουν τις αρνητικές συνέπειες από τις επιθέσεις. Όσο νωρίτερα λοιπόν τα εντάξουμε στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης τόσο περισσότερο συμβάλλουμε στην επανενεργοποίηση των κυτταρικών λειτουργιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των σημαδιών του χρόνου.

Οξέα φρούτων

Ουσίες φυσικής ή χημικής προέλευσης με κερατολυτική δράση. Χαλαρώνουν τους δεσμούς που συγκρατούν τα κερατινοκύτταρα- νεκρά κύτταρα- μεταξύ τους, διευκολύνουν την απομάκρυνσή τους από την επιφάνεια και επιταχύνουν έτσι τη φυσική διαδικασία της κυτταρικής ανανέωσης.

Ποια ξεχωρίζουν:

σαλικυλικό, γλυκολικό και γαλακτικό οξύ.

Ρετινοειδή

Ο όρος ρετινοειδή συμπεριλαμβάνει τα συστατικά-παράγωγα της βιταμίνης Α με γνωστότερο και πιο δραστικό όλων τη ρετινόλη. Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’70 για την αντιμετώπιση περιπτώσεων επίμονης ακμής. Τα εξαιρετικά τους αποτελέσματα έγιναν η αφορμή για να μπουν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Η ρετινόλη λοιπόν -όπως και τα παράγωγά της – έχει αποδείξει ότι βασική της δράση είναι η επιτάχυνση του κυτταρικού μεταβολισμού για την αποκατάσταση ζωτικών λειτουργιών του δέρματος.

Ποια ξεχωρίζουν: ρετινόλη, ρετινοϊκό οξύ, ρετιναλδεΰδη.

Skingurus.gr

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr