Γεμιστά με τραχανά

Γεμιστά με τραχανά

Στην Κερατέα, στα γεμιστά αντί για ρύζι μπαίνει τραχανάς σταρένιος, γλυκός, σπιτικός. Έχει πολύ ωραίο και δυνατό άρωμα και γεύση που σου μένει.

Σοφία Συρίγου

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Αντί για τραχανά μπορεί να μπει «μπλουγούρι», που χρειάζεται ακριβώς την ίδια προετοιμασία με τον τραχανά. Και στις δύο περιπτώσεις υπολογίζουμε τόσες κουταλιές τραχανά ή μπλουγούρι όσα και τα λαχανικά που θα γεμίσουμε.

30′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30′

Υλικά
Μερίδες: 6
3 μέτριες και γερές, σφιχτές ντομάτες
3 πράσινες στρογγυλές πιπεριές
3 μέτρια κολοκύθια
3 μελιτζάνες τσακώνικες
2 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
12 κουτ. σούπας τραχανάς σταρένιος, γλυκός (ή πλιγούρι)
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
3/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/4 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
12 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + αρκετό επιπλέον για το ταψί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα γεμιστά με τραχανά, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον τραχανά με νερό τόσο ώστε να τον σκεπάσει κατά 3-4 εκ. και τον αφήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
Εν τω μεταξύ, κόβουμε τα «καπάκια» από τις ντομάτες και τις πιπεριές και τα αφήνουμε στην άκρη.
Από τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια κόβουμε μια φέτα-καπάκι κατά μήκος της μακριάς τους πλευράς και τα φυλάσσουμε και αυτά στην άκρη.
Με ένα κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα από το εσωτερικό κάθε ντομάτας, αφήνοντας ένα κέλυφος πάχους 0,5 εκ. και τρίβουμε την ψίχα στον τρίφτη. Την αφήνουμε να στραγγίξει σε ψιλό σουρωτήρι όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε τις ντομάτες στο ταψί, όρθιες.
Καθαρίζουμε τις πιπεριές από μεμβράνες και σπόρια και τις βάζουμε και αυτές όρθιες στο ταψί.
Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε την ψίχα από τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια, αφήνοντας ένα κέλυφος πάχους 0,5 εκ. Την ψίχα τους την ψιλοκόβουμε και την αφήνουμε στην άκρη. Τακτοποιούμε μελιτζάνες και κολοκύθια στο ταψί, με το άνοιγμα προς τα πάνω. Ανάμεσα βάζουμε τις πατάτες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Στραγγίζουμε και στύβουμε τον τραχανά με τα χέρια μας και μετράμε και πάλι 12 κουτ. σούπας (αν περισσέψει μια μικρή ποσότητα, την αφήνουμε στην άκρη, για το ταψί). Ανακατεύουμε σε μπολ τον τραχανά μαζί με το λάδι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τη στραγγισμένη ντομάτα, αλατοπίπερο και 12 κουτ. σούπας νερό.

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα λαχανικά με το μείγμα του τραχανά, αφήνοντας ένα κενό 1 εκ. από το χείλος. Σκεπάζουμε τα λαχανικά με τα καπάκια τους.
Σκορπίζουμε στα κενά ανάμεσά τους την ψιλοκομμένη ψίχα από μελιτζάνες και κολοκύθια.
Αν έχει περισσέψει τραχανάς, τον βάζουμε σε μια μεριά του ταψιού, για να ψηθεί ωραία και να διατηρήσει τον όγκο του, (δεν τον σκορπίζουμε γιατί θα διαλυθεί).
Περιχύνουμε με 1 φλιτζ. τσαγιού περίπου ελαιόλαδο και λίγο νερό, αλατίζουμε και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Σερβίρουμε τα γεμιστά με τραχανά, κρύα και, φυσικά, όπως όλα τα λαδερά, ιδανικά την επόμενη ημέρα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.

www.gastronomos.gr

Πώς θα αντιμετωπίσω την ηλίαση; Να τι πρέπει να κάνεις

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr