5 κοινές τροφές που μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητο πρήξιμο  στο πρόσωπο και ακμή-λιπαρότητα.

5 κοινές τροφές που μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητο πρήξιμο στο πρόσωπο και ακμή-λιπαρότητα.

……απο τον δερματολόγο Dr. Elaine F. Kung , (ειδικό σε θέματα περιποίησης Dr. Adrienne O’Connell , Ιατρική Διευθύντρια και Πρόεδρο της Laguna Beach Aesthetics και τον Δρ. , MD, ιδρυτής του RenewMD and skin από τον Dr. Simran Sethi πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο  MD, ιδρύτρια της Future Bright Dermatology.


.

1. Γαλακτοκομικά Προϊόντα
Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα τρόφιμα «πραγματικά» επηρεάζουν την παραγωγή λιπαρότητας του δέρματός μας , λέει ο Kung. «Τα γαλακτοκομικά,  και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος αυξάνουν τον IGF-1, που θα προκαλέσει λιπαρό δέρμα». Ενώ η καθημερινή κατανάλωση αρκετής βιταμίνης D και ασβεστίου είναι απαραίτητη για τη γενική σας υγεία, η O’Connell προειδοποιεί ότι η υπερβολική ποσότητα γαλακτοκομικών μπορεί να προκαλέσει έξαρση στο λιπαρό δέρμα.

Γιατί; τι συμβαίνει με τα γαλακτοκομικά;
«Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν υψηλά επίπεδα ορμονών που διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες με αποτέλεσμα  να παράγουν περισσότερο λάδι» και εξηγεί, πως αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να αποφύγουμε και να σταματήσουμε.

Επίσης τα ίδια συμπτώματα προκύπτουν καθημερινά, εάν προσθέτετε γάλα ή κρέμα γάλακτος μέσα στον καφέ σας . Η καφεΐνη που πίνεις κάθε μέρα θα πρέπει επίσης να ελέγχεται αν έχεις λιπαρό δέρμα, καθώς η κατανάλωση του καφέ  αρκετές φορές μέσα στην ημέρα (χωρίς να ενυδατώνεται ο οργανισμός σου με άφθονο νερό) θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αυξημένη φλεγμονή, πρήξιμο  και επιδείνωση της ακμής».

2. Αρτοσκευάσματα πρωινού

Είναι υπέροχο να διαλέγεις διάφορα καλούδια από τον φούρνο για το πρωινό σου. Αισθάνεσαι ότι αναβαθμίζεται η εμπειρία του πρωινού σου, ακριβώς σαν να παίζεις σε ένα διαφημιστικό ή αυτοσερβίρεσαι σε ένα ξενοδοχείο, μόνο που ο οργανισμός μας δεν το βλέπει έτσι.

Το status του οργανισμού μας  σε αντίθεση με εμάς, αναβαθμίζεται με τις καθαρές τροφές και δεν νιώθει πρωταγωνιστής διαφημιστικού όταν καταβροχθίζει λιπαρά κεκάκια.

Τα αρτοσκευάσματα πρωινού ή άλλα τρόφιμα που έρχονται σε σφραγισμένες σφιχτές πλαστικές σακούλες ή περιτυλίγματα, είναι απο τα  τρόφιμα που πρέπει να παραλείψεις εάν θέλεις να αποφύγεις το λάδι του προσώπου σου και την ακμή σου.

Αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τονίζει η O’Connell, θα πρέπει να περιορίζονται και να τα παραλείπετε όποτε είναι δυνατόν, εάν έχετε συχνά λιπαρό δέρμα. «Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (που βρίσκονται συχνά στο πρόχειρο φαγητό) αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου μας οδηγώντας την παραγωγή λαδιού σε υπερένταση», εξηγεί.

Επίσης….
Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά που βρίσκονται στο «κόκκινο κρέας, το βούτυρο, την πίτσα, το τυρί και την κρέμα»,αυξάνουν τη φλεγμονή στο δέρμα «που διεγείρει την παραγωγή ελαίου».

Ο Kung προσθέτει ότι τα τρόφιμα που έχουν «υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ή γλυκαιμικό φορτίο»

(χυμοί και αναψυκτικά, επεξεργασμένα δημητριακά, επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλαντικά) μπορούν να αυξήσουν τα ελεύθερα ανδρογόνα και τον αυξητικό παράγοντα 1 ινσουλίνης. Έτσι αυξάνεται το πρήξιμο, το οίδημα στο πρόσωπο, η σκοτεινή και κουρασμένη όψη του.

3. Αλμυρές κονσέρβες
Ομοίως, αλμυρά πρόχειρα φαγητά όπως πατατάκια, ροδέλες κρεμμυδιού ή κράκερ θα πρέπει επίσης να αφήνονται άθικτα στα ράφια των καταστημάτων, εάν ο στόχος σου είναι να δώσεις προτεραιότητα στο λαμπερό, υγιές και λαμπερό δέρμα σου.

Οι αλμυρές τροφές αφυδατώνουν το σώμα, κάτι που ξεγελάει το δέρμα ώστε να παράγει περισσότερο λάδι για να το αντισταθμίσει. Πολλά κονσερβοποιημένα τρόφιμα όπως ο τόνος ή οι σούπες και οι σάλτσες μπορούν επίσης να περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Κι αυτό οδηγεί επίσης σε πρήξιμο και κακή εικόνα και ποιότητα δέρματος.

Γιατί όμως; Δυστυχώς τα νέα είναι δυσάρεστα. Τρώμε υδράργυρο…

«Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα περιέχουν συστατικά που βρίσκονται στη λίστα με τις χειρότερες τροφές για δέρμα με τάση ακμής», προειδοποιεί.

“Αν και ο τόνος είναι πλούσιος σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα,  περιέχει επίσης υδράργυρο που μπορεί να προκαλέσει ακμή αλλά και καρκίνο. Προσοχή στη συσσώρευση υδραργύρου στο σώμα γιατί ο κονσερβοποιημένος τόνος κάνει την κατανάλωση τόνου προσιτή, εύκολη και συχνή και η συσώρευση υδραργ΄ύρου στο σώμα είναι πολύ πιθανή”, συμβουλεύει. Σημειώνει επίσης ότι «οι κονσερβοποιημένες σάλτσες ή τα ζυμαρικά με σάλτσες και τα κονσερβοποιημένα κρέατα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη».

4. Τσιπς πατάτας

«Τα πατατάκια είναι πολύ δημοφιλή αλλά και πολύ πλούσια σε αλάτι ενώ περιέχουν επίσης μια αρκετά μεγάλη ποσότητα ζάχαρης», προσθέτει ο ειδικός. Όταν υπάρχει περίσσεια αλατιού και γλυκόζης στο σώμα, καταστρέφεται το κολλαγόνο και η ελαστίνη, «πρωτεΐνες που δίνουν στο δέρμα μας σφριγηλότητα και ελαστικότητα».

Η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης και αλατιού «σκληραίνει τις πρωτεΐνες του δέρματος, καθιστώντας το δέρμα μας πιο αδύναμο, πιο λεπτό και λιγότερο ενυδατωμένο προειδοποιεί ο εξειδικευμένος δερματολόγος.

Φλεγμονώδες, κόκκινο δέρμα, πρήξιμο στην επιδερμίδα και πρόωρες ρυτίδες μπορεί επίσης να δημιουργηθούν απο αυτές τις τροφές που λειτουργούν πλήρως τοξικά.

«Οι κατεστραμμένες πρωτεΐνες του δέρματος έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένες και πρόωρες ρυτίδες, χαλάρωση και αποχρωματισμό του δέρματος», τονίζει.

5. Δημητριακά
Τα δημητριακά είναι ένα εξαιρετικά βολικό γεύμα και μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στις προτιμήσεις γάλακτος για vegan ή μη γαλακτοκομικά. Ωστόσο, το είδος των δημητριακών που επιλέγετε μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα πρωινά σας επίπεδα ενέργειας.

Η επιλογή δημητριακών γεμάτα ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε σπασίματα το μεσημέρι και αρνητικές αντιδράσεις στο δέρμα σας, όπως ακμή, πρήξιμο, θαμπάδα και πρόωρη ρυτίδα. Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέξετε με σύνεση για να αποφύγετε τυχόν ανεπιθύμητες συνέπειες και να ξεκινήσετε τη μέρα σας με το δεξί πόδι.

Τι να τρώτε  για λαμπερό, ενυδατωμένο δέρμα


Ο διατροφολόγος μοιράζεται τρεις τρόπους για να αποφύγετε το αλάτι και τη ζάχαρη στη διατροφή σας . Πρώτον, λέει ότι «η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών» είναι εξαιρετική για το δέρμα σας, καθώς είναι «υψηλά σε αντιοξειδωτικά και μέταλλα». Τονίζει την επιλογή φρέσκων προϊόντων και φρούτων σε αντίθεση με τα κονσερβοποιημένα φρούτα, καθώς αυτά είναι συχνά «υψηλά σε περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αφού επιπλέουν σε ζαχαρόνερο ή σιρόπι».

Συνιστά επίσης να «φτιάχνετε τις δικές σας σούπες με φρέσκα υλικά με λιγότερη κρέμα και αλάτι» και να δημιουργείτε «φρέσκα ζυμαρικά και σάλτσες από την αρχή» να μην επιλέγετε τυποποιημένα καθώς αυτό «μας επιτρέπει να ελέγχουμε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι» των γευμάτων που καταναλώνουμε.  Να ενσωματώσετε τονίζει περισσότερα «λιπαρά ψάρια, αυγά και σπανάκι» στη διατροφή σας, καθώς αυτά είναι «υψηλά σε πρωτεΐνη» και μπορούν «να ενισχύσουν το σχηματισμό κολλαγόνου».

Το κολλαγόνο, εξηγεί, είναι η πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για το ελαστικό δέρμα και την ελαστικότητά του. Συνολικά, όπως τονίζουν οι Kung και O’Connell, η προσθήκη πιο φρέσκων τροφίμων αντί των επεξεργασμένων και κονσερβοποιημένων θα οδηγήσει σε μια πιο ελαστική και ενυδατωμένη επιδερμίδα χωρίς πρηξίματα λιπαρότητα ή και ακμή. Τελικά καταλήγουμε και πάλι στο ίδιο δομικό συμπέρασμα. Είμαστε ότι τρώμε.

Το βότανο που θα κάνει τα μαύρα ή καστανά μαλλιά σου να λάμψουν εκτυφλωτικά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr