Τι θα αλλάξει στο σώμα, την ομορφιά και την υγεία σου αν καταναλώνεις τροφές με βιταμίνη Α.

Τι θα αλλάξει στο σώμα, την ομορφιά και την υγεία σου αν καταναλώνεις τροφές με βιταμίνη Α.

 

Η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ακμής και των ασθενειών.

Τα γαλακτοκομικά και τα κρέατα είναι πλούσια σε Προσχηματισμένη Βιταμίνη Α ή ρετινόλη.

Το σώμα μας χρειάζεται μια σειρά από μέταλλα και βιταμίνες για να λειτουργεί ομαλά. Μεταξύ μερικών από τις κύριες απαραίτητες βιταμίνες που είναι σημαντικές για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι οι βιταμίνες A, B, C και D.

Όλες αυτές οι βιταμίνες εκτελούν διαφορετικές λειτουργίες μέσα στο σώμα μας και οι ανεπάρκειες αυτών μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά από παθήσεις, ήπιες και σοβαρές . Από την ανοσία μέχρι την υγεία των ματιών και του δέρματος, ακόμη και την ψυχική υγεία, η παρουσία (ή η απουσία) αυτών των απαραίτητων βιταμινών μπορεί να ελέγξει μερικές από τις πιο βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Αυτές οι βιταμίνες προέρχονται κυρίως από πηγές τροφίμων, ζωικών και φυτικών και η διατροφή θεωρείται υγιεινή και ισορροπημένη μόνο όταν περιέχει επαρκείς ποσότητες από όλες αυτές τις βιταμίνες, μαζί με μέταλλα καθώς και μακροθρεπτικά συστατικά – λίπη, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Τι είναι η βιταμίνη Α;

Η βιταμίνη Α είναι μια από τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός. Είναι λιποδιαλυτό στη φύση του και συνήθως αποθηκεύεται στο συκώτι. Οι ημερήσιες ανάγκες για αυτή τη βιταμίνη μπορούν εύκολα να καλυφθούν με την κατανάλωση μιας σειράς χορτοφαγικών και μη τροφών. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι βιταμίνης Α

-Προσχηματισμένη βιταμίνη Α και Προβιταμίνη Α.

Η προσχηματισμένη βιταμίνη Α είναι επίσης γνωστή ως ρετινόλη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας από τον οργανισμό.

Εν τω μεταξύ, η προβιταμίνη Α είναι επίσης γνωστή ως καροτενοειδή, τα οποία, αφού καταναλωθούν, μετατρέπονται σε ρετινόλη στον οργανισμό. Γαλακτοκομικά προϊόντα και πουλερικά όπως τα αυγά, γάλα, κοτόπουλο, είναι πλούσια σε ρετινόλη. Εν τω μεταξύ, τα καροτενοειδή υπάρχουν σε λαχανικά και φρούτα. Η Απαιτούμενη Διατροφική ή Ημερήσια Δόση για Βιταμίνη Α ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του ατόμου. Επιπλέον, οι ΣΗΠ για τη βιταμίνη Α συνταγογραφούνται ειδικά για έγκυες γυναίκες, καθώς και για θηλάζουσες μητέρες.
Οι τροφές με βιταμίνη Α είναι σημαντικές για τις έγκυες γυναίκες

Χρήσεις και οφέλη της βιταμίνης Α

Παρά το γεγονός ότι είναι άφθονα διαθέσιμα σε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α, το ένα τρίτο των παιδιών κάτω των πέντε ετών στον κόσμο υποφέρουν από την ανεπάρκειά της, σύμφωνα με μια παγκόσμια βάση δεδομένων του 2009 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανεπάρκεια βιταμίνης Α. Αυτή η ανεπάρκεια είναι επίσης γνωστό ότι είναι θανατηφόρα για τα παιδιά και έχει επίσης θεωρηθεί υπεύθυνη για την πρόκληση παιδικής τύφλωσης που μπορεί να προληφθεί, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική (σύμφωνα με μια έκθεση του 2013 από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας). Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν επισημάνει τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση επαρκούς βιταμίνης Α, ως μέρος της καθημερινής σας διατροφής.

Ας δούμε μερικούς από τους σημαντικούς ρόλους και τα οφέλη της κατανάλωσης βιταμίνης

Α:. Υγεία των ματιών

Η βιταμίνη Α είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της υγείας των ματιών, καθώς μετατρέπει το φως που εισέρχεται στα μάτια μας σε ηλεκτρικά σήματα που μπορούν στη συνέχεια να ερμηνευθούν από τον εγκέφαλο. Επιπλέον, η βιταμίνη Α είναι συστατικό της χρωστικής ροδοψίνης, η οποία βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή του ματιού και λέγεται ότι είναι φωτοευαίσθητη.

Βελτιωμένη ανοσία

Μια ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να σας κάνει να είστε ευάλωτοι σε μια σειρά από ασθένειες και η κατανάλωσή της διασφαλίζει ότι η άμυνα του σώματός σας είναι ενεργή. Αυτή η βιταμίνη είναι σημαντική για τη διατήρηση της βλεννογόνου επένδυσης στα μάτια, το έντερο, τα γεννητικά όργανα και τους πνεύμονες και είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις μολυσματικές ασθένειες.

Καταπολεμά την ακμή

Η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα που περιλαμβάνει σοβαρή έκρηξη σπυριών που είναι συχνά επώδυνα και τις περισσότερες φορές αφήνουν ακόμη και σημάδια πίσω τους. Η βιταμίνη Α λέγεται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη ακμής.

Υγιή Οστά

Η βιταμίνη Α υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη και την υγεία των οστών και η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης έχει συνδεθεί με κακή υγεία των οστών . Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α στο αίμα είναι ευαίσθητα σε κατάγματα οστών.

Αναπαραγωγική Υγεία

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για τη διατήρηση της αναπαραγωγικής υγείας τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, ιδιαίτερα των τελευταίων διασφαλίζοντας τη σωστή ανάπτυξη των εμβρύων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α στη διατροφή μιας μέλλουσας μητέρας έχει συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες στα παιδιά της.

Μουρουνέλαιο 

Μία από τις καλύτερες πηγές ρετινόλης είναι το μουρουνέλαιο , το οποίο καταναλώνεται συνήθως με τη μορφή συμπληρωμάτων, το οποίο έχει το 2000 τοις εκατό της Ημερήσιας Αξίας (DV), σύμφωνα με τα δεδομένα του USDA.2.

Κατσικίσιο τυρί.

Αυτό το τυρί με λίγες θερμίδες είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α. Περιέχει το 29 τοις εκατό της DV (σύμφωνα με τα δεδομένα του USDA)

.3. Συκώτι

Τα συκώτια θηλαστικών όπως η αγελάδα, το αρνί, ο χοίρος κ.λπ. είναι απίστευτα πλούσια σε ρετινόλη και μπορούν να καταναλωθούν ως μέρος μιας μη χορτοφαγικής διατροφής για την κάλυψη των αναγκών της βιταμίνης.

Μπλε τυρί. Ένα άλλο υγιεινό τυρί – το μπλε τυρί – είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Α και περιέχει το 15 τοις εκατό της DV (σύμφωνα με τα δεδομένα του USDA).

Καρότα

Τα καρότα είναι δημοφιλή μεταξύ των ξηρών καρπών υγείας για τον πλούτο τους σε θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων η βιταμίνη Α βρίσκεται στο 104 τοις εκατό του DV (σύμφωνα με τα δεδομένα του USDA).

Σπανάκι.

Αυτό το εξαιρετικά υγιεινό λαχανικό χαμηλών θερμίδων είναι επίσης πλούσιο σε προβιταμίνη Α ή καροτενοειδή που περιέχουν 52 τοις εκατό βήτα-καροτίνη (ένας τύπος καροτενοειδούς) από το DV (σύμφωνα με τα δεδομένα του USDA).

Γλυκοπατάτα

Αυτό το αγαπημένο φαγητό των φανατικών οπαδών της  υγιεινής διατροφής, περιέχει επίσης καλές ποσότητες καροτενοειδών – το 283 τοις εκατό του DV (σύμφωνα με τα δεδομένα του USDA).

Παπάγια

Αυτό το φρούτο είναι σημαντικό για την υγεία του ήπατος και των ματιών και περιέχει υψηλές ποσότητες προβιταμίνης. Έχει 274 μικρογραμμάρια βήτα-καροτίνης (σύμφωνα με τα δεδομένα του USDA).

Μάνγκο

Ο βασιλιάς των φρούτων μάνγκο βασιλεύει επίσης όταν πρόκειται για τον εφοδιασμό του σώματός σας με προβιταμίνη Α. Το νόστιμο φρούτο περιέχει 21 τοις εκατό κατά DV βιταμίνης Α (σύμφωνα με τα δεδομένα του USDA).

Δεδομένου ότι η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή, θα απορροφηθεί καλύτερα από τον οργανισμό όταν καταναλωθεί μαζί με υγιή λίπη. Οι ζωικές πηγές βιταμίνης Α μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της ανεπάρκειας βιταμίνης Α, καθώς είναι επίσης φυσικά πλούσιες σε λίπη. Για φυτικές πηγές βιταμίνης Α, βεβαιωθείτε ότι προσθέτετε μερικές ποσότητες υγιεινών ελαίων όπως ελαιόλαδο, λάδι canola κ.λπ. για να βελτιώσετε την πρόσληψη της βιταμίνης.
food.ndtv.com

Υγρή βιταμίνη Α. Γυρνάει τον χρόνο πίσω.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr