Βότανα για την υγεία των ματιών

Βότανα για την υγεία των ματιών

Έχετε συναντήσει ποτέ κάποιον που είχε αιχμηρή, καθαρή όραση παρόλη την μεγάλη του ηλικία; Γιατί όχι κι εμείς; Η σταδιακή απώλεια της όρασής μπορεί να μην είναι αναπόφευκτη.

Τα γυαλιά οράσεως, οι φακοί επαφής και οι χειρουργικές επεμβάσεις με λέιζερ είναι όλα τεράστια τεχνολογική πρόοδος, αλλά δεν θεραπεύουν τα μάτια και την όραση. Στην πραγματικότητα, η υγεία των ματιών σας, όπως και η φυσική κατάσταση  συνδέονται στενά με την ευεξία του συνόλου του σώματος. Είναι εύκολο να αντιμετωπίζετε τα μάτια ως ξεχωριστά «μέρη», υποστηρίζοντάς τα με χρήσιμες συσκευές. Αλλά τα μάτια συνδέονται με το κυκλοφορικό σύστημα, μια προέκταση του νευρικού συστήματος, και αποτελούνται από μεμβρανικό ιστό που συνδέεται με ολόκληρο το σώμα.

Οι βοτανολόγοι μιλούν για σύνδεση ήπατος/δέρματος/ματιού. Τα μάτια, το συκώτι και το δέρμα μοιράζονται παρόμοιες διατροφικές απαιτήσεις και όλα είναι επιρρεπή σε βλάβες από φλεγμονή. Η ολιστική άποψη είναι ότι η οφθαλμική νόσος προκαλείται, τουλάχιστον εν μέρει, από οξειδωτική βλάβη, συσσώρευση τοξικών και μειωμένη κυκλοφορία στα μάτια. Οι θεραπείες με αντιοξειδωτικές, κυκλοφορικές ή αποτοξινωτικές ιδιότητες θα ωφελήσουν άμεσα ή έμμεσα τα μάτια.

Είδος βατόμουρου
Το μύρτιλλο και το εκχύλισμα του περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών στα κύτταρα και στα τριχοειδή αγγεία που μπορούν να αποδυναμώσουν τις μεμβράνες τους. Το αποτέλεσμα είναι ισχυρότερα, πιο εύκαμπτα τριχοειδή και κυτταρικά τοιχώματα. Το μύρτιλλο ενισχύει τον συνδετικό ιστό του αμφιβληστροειδούς και μειώνει τόσο τη διαρροή όσο και την ευθραυστότητα των οφθαλμικών αιμοφόρων αγγείων, καθιστώντας το ιδανικό για τη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Το μύρτιλλο είναι ιδιαίτερα γνωστό για τη βελτίωση της νυχτερινής όρασης. Βοηθά επίσης στην πρόληψη της εκφυλιστικής νόσου των ματιών και στην αύξηση της λειτουργίας των κώνων με αίσθηση χρώματος του ματιού, βελτιώνοντας τη φωτεινότητα της εικόνας που βλέπετε και αυξάνοντας την οπτική οξύτητα. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα μάτια 30 υγιών μεσήλικων ατόμων με μυωπία (μυωπία) και διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα μύρτιλλου προκάλεσε σημαντική βελτίωση.

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν εκχύλισμα μύρτιλλου, τυποποιημένο να περιέχει 25% ανθοκυανοσίδες, σε δόσεις 60–120 mg ημερησίως ή έως 240–480 mg την ημέρα, για τη διαχείριση ενεργών οφθαλμικών παθήσεων. Η συναίνεση μεταξύ των σύγχρονων επαγγελματιών της ολιστικής είναι ότι τα μύρτιλλα – και ολόκληρη η οικογένεια των βατόμουρων, η οποία περιλαμβάνει το huckleberry και το cranberry – λειτουργούν εξίσου καλά με το μύρτιλλο. Και τα βατόμουρα είναι πιο ευρέως διαθέσιμα και λιγότερο ακριβά από τα ευρωπαϊκά τυποποιημένα εκχυλίσματα μύρτιλλου.

Τσάι καλέντουλας 
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των ματιών, βρίσκονται στο τσάι καλέντουλας (φτιαγμένο από πέταλα κατιφέ).
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των ματιών, βρίσκονται στο τσάι καλέντουλας (φτιαγμένο από πέταλα κατιφέ). Η λουτεΐνη βρίσκεται επίσης σε σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σκεφτείτε το σπανάκι). Τα τυφλά σημεία, η ικανότητα να βλέπουμε την αντίθεση και η οξύτητα μπορεί να βελτιωθούν τρώγοντας καθημερινές μερίδες σκούρων φυλλωδών λαχανικών. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η λουτεΐνη βοηθά στην πρόληψη του γλαυκώματος και της νόσου του οπτικού νεύρου. Και μια ανασκόπηση από το International Life Sciences Institute διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καταρράκτη μειώθηκε από τη λουτεΐνη.

Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ειδικά εκείνα που περιέχουν καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία βοηθούν στην προστασία του αμφιβληστροειδούς από οξειδωτική βλάβη και προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Παραδείγματα περιλαμβάνουν λαχανικά όπως το σπανάκι και το καλαμπόκι. Επιπλέον, πάρτε ένα συμπλήρωμα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης ή απολαύστε μερικά φλιτζάνια τσάι καλέντουλας καθημερινά.

Triphala & Mahasudarshan
Το Triphala, ένας συνδυασμός φρούτων amla, bibi-taki και haritaki, και αποτελεί το κορυφαίο γενικό τονωτικό της Αγιουρβέδα.
 Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, το triphala θρέφει τους βολβούς των ματιών και ενισχύει τα νεύρα και άλλους ιστούς των ματιών. Λαμβάνετε 500 mg έως 2 g την ημέρα σε κάψουλες.

Το Triphala μπορεί επίσης να χορηγηθεί ως οφθαλμικές σταγόνες, οι οποίες διατίθενται στο εμπόριο αλλά είναι κάπως δύσκολο να βρεθούν Ευτυχώς, μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας. Ξεκινήστε φτιάχνοντας νερό Triphala: προσθέστε 1 κ.σ. σκόνη triphala έως 10 oz. νερό. Καλύψτε και αφήστε να καθίσει για 12 ώρες. φιλτράρετε το νερό και στη συνέχεια εφαρμόστε με σταγονόμετρο ή κύπελλο ματιών. (Μόνο η σκόνη Amla μπορεί να αντικαταστήσει το triphala.) Μια πρόσφατη επιστημονική εργασία ανέφερε ότι ένας συνδυασμός οφθαλμικών σταγόνων triphala και μιας από του στόματος φόρμουλας triphala προκάλεσε αξιοσημείωτη βελτίωση στο «σύνδρομο όρασης υπολογιστή».

Το Mahasudarshan, που κυριολεκτικά σημαίνει «η εξαιρετική φόρμουλα για καλή όραση» στα σανσκριτικά, συνδυάζει το triphala και τα πικρά βότανα που δροσίζουν και καθαρίζουν τα μάτια, και είναι μια βασική αγιουρβεδική θεραπεία για τα μάτια. Τα βότανα που περιέχονται στη φόρμουλα περιλαμβάνουν chiretta ( Swertia chirata ), guduchi ( Tinospora cordifolia ), kutki ( Picrorhiza kurroa ), φρούτα μαύρου πιπεριού ( Piper nigrum ) και τζίντζερ ( Zingiber officinale ). Ακολουθήστε τις οδηγίες του προϊόντος για τις δοσολογίες.

Μπορείτε πραγματικά να βελτιωθείτε και να βοηθήσετε στην πρόληψη της κακής όρασης. Εκτός από τα παράθυρα της ψυχής, τα μάτια είναι πραγματικά καθρέφτες της υγείας του σώματος. Χρησιμοποιήστε μερικές από τις φυτικές μεθόδους που αναφέρονται εδώ—και βρείτε αυτό που σας έλειπε.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr