Φτιάξε σπιτικό Eggnog και απόλαυσε το γιορτινό ποτό που κρύβει μέσα του ιστορία ετών

Φτιάξε σπιτικό Eggnog και απόλαυσε το γιορτινό ποτό που κρύβει μέσα του ιστορία ετών

Ένα παραδοσιακό γιορτινό ποτό που χρονολογείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, το eggnog φτιάχνεται με αυγά (εξ ου και το όνομα), γάλα, κρέμα γάλακτος, μπαχαρικά όπως μοσχοκάρυδο και βανίλια και εμπλουτίζεται με ρούμι, ουίσκι ή/και κονιάκ.

Δεν θα πιστεύεις πόσο εύκολο και γευστικό είναι το σπιτικό Eggnog και αυτή η συνταγή είναι πραγματικά η καλύτερη! Παχύρρευστο και κρεμώδες με την τέλεια ήπια γεύση και την υποψία μοσχοκάρυδου. Ένα φλιτζάνι σπιτικό eggnog σερβιρισμένο με σαντιγί στην κορυφή και ένα ξυλάκι κανέλας, με μούρα από πουρνάρια, κουκουνάρια και άλλο ένα ποτήρι eggnog στο βάθος.

Λατρεύω απόλυτα το eggnog! Αν θέλεις να το δοκιμάσεις και εσύ, δεν έχεις πάρα να ακολουθήσεις πιστά αυτή τη σπιτική συνταγή, η όποια είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο υπάρχει. Αν έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να μην σου αρέσει, τότε πρέπει να το δοκιμάσεις να φτιάξεις το δικό σου, σπιτικό eggnog από το μηδέν. Πριν από αρκετά χρόνια επιδίωξα να φτιάξω σπιτικό eggnog. Η πρώτη μου προσπάθεια δεν ήταν επιτυχημένη. Ας πούμε ότι η μέθοδος του εντελώς «ωμού αυγού» για την παρασκευή eggnog δεν είναι για μένα.

Για μία απόλυτα επιτυχημένη συνταγή δεν έχεις πάρα να ακολουθήσεις τις συμβουλές μας για το καλύτερο eggnog, και είμαστε σίγουροι ότι θα καταλήξεις να αγαπάς αυτή τη συνταγή. Χρησιμοποίησε αλεσμένο μοσχοκάρυδο αντί για φρέσκο. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι υγρό χρυσάφι, και από τη στιγμή που θα το φτιάξεις για πρώτη φόρα θα γίνει η αγαπημένη συνταγή της οικογένειάς και το πιο περιζήτητο Χριστουγεννιάτικο πότο!

Πώς να φτιάξεις το eggnog:
Ξεκίνησε χτυπώντας τον κρόκο αυγού και τη ζάχαρη μαζί σε ένα μικρό μπολ. Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακάτεψε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο και ανακάτεψε το μείγμα μέχρι να φτάσει μόλις να σιγοβράσει. Στη συνέχεια, μετριάσε τα αυγά προσθέτοντας μικρές κουταλιές από το καυτό μείγμα στο μείγμα των αυγών.

Ανακάτεψε κάθε κουταλιά και μόλις προσθέσεις το μεγαλύτερο μέρος του ζεστού μείγματος, πρόσθεσε όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα. Συνεχίζεις το μαγείρεμα και το χτύπημα με σύρμα για ένα ή δύο λεπτά ακόμα μέχρι να πήξει -μόλις-. Θα συνεχίσει να πήζει καθώς κρυώνει. Στη συνέχεια, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε τη βανίλια. Βάλτε το μείγμα eggnog στο ψυγείο μέχρι να παγώσει.

Μας αρέσει να το σερβίρουμε με λίγη σαντιγί και μια επιπλέον μικρή πρέζα κανέλας και μοσχοκάρυδου από πάνω.

Τι είδους αλκοόλ περιέχει το eggnog;
Αν θέλεις να προσθέσεις αλκοόλ στο eggnog, επιλέξε ένα ποτό με υψηλή συγκέντρωση αλκοόλ για να αντισταθμίσεις τη γλυκύτητα του eggnog. Οι συνήθεις επιλογές αλκοόλ που μπορείς να προσθέσεις στο eggnog είναι το κονιάκ, το ρούμι, το μπέρμπον ή το ουίσκι.

Συστατικά

6 μεγάλοι κρόκοι αυγών

1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

2 φλιτζάνια γάλα

1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

μια πρέζα αλάτι

1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

αλεσμένη κανέλα, για την επικάλυψη

αλκοόλ προαιρετικά, 

Οδηγίες

– Χτύπησε τους κρόκους αυγών και τη ζάχαρη μαζί σε ένα μεσαίο μπολ μέχρι να γίνουν ελαφρύ και κρεμώδες μείγμα.

– Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Ανακάτεψε συχνά μέχρι το μείγμα να φτάσει σε έναν ελάχιστο βρασμό.

– Πρόσθεσε μια μεγάλη κουταλιά από το καυτό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας δυνατά με το σύρμα. Επανάλαβε, προσθέτοντας μια μεγάλη κουταλιά κάθε φορά, για να μετριάσεις τα αυγά.

-Μόλις το μεγαλύτερο μέρος του καυτού γάλακτος προστεθεί στα αυγά, ρίξε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα στη φωτιά.

-Χτυπά συνεχώς για λίγα λεπτά, μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρώς -ή μέχρι να φτάσει περίπου τους 160 βαθμούς F στο θερμόμετρο-. Θα πήξει περισσότερο καθώς κρυώνει.

-Αποσύρε από τη φωτιά και ανακατέψτε τη βανίλια και το αλκοόλ*, στη περίπτωση που θα το χρησιμοποιήσεις.

-Άδειασε το eggnog μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι σε μια κανάτα ή άλλο δοχείο και καλύψε το με πλαστική μεμβράνη.

-Βάλε το στο ψυγείο μέχρι να παγώσει. Θα πήξει καθώς κρυώνει. Αν θέλετε μια πιο αραιή, εντελώς λεία υφή, μπορείς να προσθέσεις ολόκληρο το μείγμα σε ένα μπλέντερ με 1 ή 2 κουταλιές της σούπας γάλα και να το χτυπήσεις μέχρι να γίνει λείο.

-Σέρβιρε με λίγη κανέλα ή μοσχοκάρυδο και φρέσκια σαντιγί, αν θέλεις.

– Αποθήκευσε το σπιτικό eggnog στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα.

Σημειώσεις

Αλκοόλ: Αν θέλεις να προσθέσεις αλκοόλ στο eggnog σας, ξεκίνησε με ¼ φλιτζανιού μπράντι, μπέρμπον, ρούμι ή ουίσκι που προστίθεται ταυτόχρονα με τη βανίλια ή αφού κρυώσει το eggnog. Πρόσθεσε περισσότερο για να δοκιμάσεις, εάν το επιθυμείς.

Δόση: περίπου 4 φλιτζάνια

www.theissue.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr