Πέτρες στα νεφρά: Το μυστικό για να αποφύγουμε τις υποτροπές

Πέτρες στα νεφρά: Το μυστικό για να αποφύγουμε τις υποτροπές

Μια κίνηση – κλειδί στη διατροφή θα μπορούσε όχι μόνο να αποτρέψει τη νεφρολιθίαση, αλλά και τις υποτροπές της νόσου σύμφωνα με νεότερη μελέτη

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Ακόμα έναν λόγο να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, και ειδικά αυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και κάλιο, είναι η εύρυθμη λειτουργία των νεφρών. Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τη Mayo Clinic, μια διατροφή που μας προσφέρει επάρκεια σε ασβέστιο και κάλιο, θα μπορούσε να αποτρέψει την επανεμφάνιση της πέτρας στα νεφρά.

Η νεφρολιθίαση θεωρείται μια επίπονη πάθηση για τους πάσχοντες, που αυξάνουν παράλληλα και τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου, οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Σημειώνεται ότι οι πιθανότητες μιας επακόλουθης εμφάνισης πέτρας στα νεφρά ανέρχεται στο 30% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια από την αρχική εμφάνιση της νόσου.

Οι ερευνητές έκαναν μια σύγκριση των αποτελεσμάτων ενός ερωτηματολογίου, που απάντησαν 411 ασθενείς που εμφάνισαν πέτρες στα νεφρά για πρώτη φορά με εκείνα μιας υγιούς ομάδας ελέγχου 384 ατόμων που επισκέφθηκαν μία από τις δύο κλινικές μεταξύ του 2009 και του 2018. Όσον αφορά την επανεμφάνισή τους, αυτή παρατηρήθηκε σε 73 συμμετέχοντες έπειτα από περίπου 4,1 χρόνια.

Οι πιθανότητες εμφάνισης της πέτρας στα νεφρά για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα ευρήματα, αυξάνονταν σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη υγρών, τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και καλίου και τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης. Όταν οι ερευνητές, στη συνέχεια, διερεύνησαν ενδελεχώς την εμφάνισή τους τη δεύτερη φορά, διαπίστωσαν ότι ο κοινός ένοχος κρυβόταν στη διατροφή.

Ειδικότερα, οι ασθενείς που προσλάμβαναν χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου και καλίου μέσα από τη διατροφή τους ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν πέτρες στα νεφρά κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

«Τα συγκεκριμένα ευρήματα έχουν ιδιαίτερη σημασία, επειδή οι συστάσεις για την πρόληψη της πέτρας στα νεφρά έχουν βασιστεί κυρίως σε διατροφικούς παράγοντες που σχετίζονται με τον σχηματισμό τους για πρώτη φορά και όχι με την επανεμφάνισή τους. Οι ασθενείς ενδεχομένως να μην μπορούν να προσαρμόσουν τη διατροφή τους, για να αποτρέψουν μια εμφάνιση πέτρας στα νεφρά, αλλά είναι πιο πιθανό να το κάνουν, για να προλάβουν την υποτροπή» εξηγεί ο δρ. Andrew Rule, νεφρολόγος της Mayo Clinic και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Τα τρόφιμα που βοηθούν

Η καθημερινή πρόσληψη αρκετών υγρών συνιστάται για την πρόληψη εμφάνισης της πέτρας στα νεφρά. Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά εάν πρόκειται για καφέ, αναψυκτικά ή άλλα ροφήματα με καφεΐνη.

Αν και η σωστή ενυδάτωση λειτουργεί προστατευτικά σε σχέση με την αρχική εμφάνιση της πέτρας, οι ερευνητές προτείνουν για τις υποτροπιάζουσες πέτρες στα νεφρά την εστίαση σε πηγές τροφίμων πλούσιες σε ασβέστιο και κάλιο, ιδίως με τη μορφή φρούτων και λαχανικών. Αν και έχουμε συσχετίσει την πρόσληψη ασβεστίου με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τις ίδιες ποσότητες προσφέρουν και τα διαφορετικά λαχανικά και φρούτα. Η ημερήσια πρόσληψη που συστήνεται ορίζεται στα 1.200 mg.

Για την ενίσχυση της πρόσληψης του καλίου και του ασβεστίου μέσω της διατροφής φροντίστε να εμπλουτίσετε το πλάνο διατροφής σας με άφθονα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πατάτες, μανιτάρια, αρακά, μπρόκολο, αγγούρια και κολοκυθάκια. Ομοίως, προτιμήστε φρούτα, όπως μπανάνες, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, πεπόνια, ακτινίδια, μούρα, ανανά και παπάγια, αβοκάντο και βερίκοκα.

www.ygeiamou.gr

Έλαιο βερίκοκου ή βερικοκουκουτσέλαιο

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr